Український посол у РФ назвав умови вступу України до Митного союзу

13 листопада 14:59

Українська влада не говорить Митного союзу так або ні. Але в перспективі може сказати так, повідомив посол України у Москві, оскільки товарообіг з Росією зростає, а з Європою - падає.

 

Україна у перспективі може приєднатися до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану, якщо в Європейському Союзі буде продовжуватися економічна криза. Про це посол України в РФ Володимир Єльченко заявив у ході спілкування зі студентами Московського державного лінгвістичного університету.

«Ми не говоримо сьогодні так або ні. Перспективи є. Якщо ці тенденції (щодо зростання взаємної торгівлі з країнами МС), які сьогодні існують, збережуться, плюс ми бачимо кризові явища в ЄС, якщо вони будуть зберігатися, то відповідь буде скоріше так, аніж ні», - сказав Єльченко.

За його словами, влада України виходить з того, що потрібно трохи часу, щоб Митний союз запрацював, і до 2015 року це об'єднання «має набути свого остаточного вигляду». Посол зазначив, що зараз українські експерти уважно вивчають процеси формування колегіальних органів Митного союзу, а також економічні процеси України і країн МС.

Єльченко наголосив, що вперше за останні п'ять років спостерігається перевищення обсягів торгівлі України з країнами МС над обсягами торгівлі з країнами Європейського Союзу. «На сьогодні це 42% у першому випадку і вже менше 30% - у другому», - сказав він.

При цьому, за його словами, Україна не відмовляється від євроінтеграції, але ніхто не знає, скільки часу необхідно на цей процес.

«Нам хотілося б бачити Україну в Європейському Союзі - в такому, яким він був позавчора. Те, що відбувається сьогодні, змушує задуматися. Але від самої цієї ідеї ніхто не відмовляється ... Сьогодні ЄС проходить свої власні труднощі, і що це буде за об'єднання через рік - через п'ять, ніхто не знає, що трапиться з єврозоною, з Шенгенською зоною», - сказав Єльченко.

Він сподівається, що на певному етапі бажання і можливості України та Євросоюзу співпадуть. !zn

Читайте також:

Майже 70% прихильників Партії регіонів хочуть до Митного союзу з Росією

У Москві створено координаційну раду на підтримку «Хартії возз’єднання Росії, України і Білорусі»

Бойко запевнив, що Україна не буде вступати в Митний союз в обмін на газову знижку