Український МЗС сподівається на вирішення питання про рахунок "Газпрому" без суду

29 сiчня 11:58

Питання газового боргу у двосторонньому порядку ще не обговорювалося, але Україна сподівається, що будуть знайдені шляхи вирішення цієї проблеми, прийнятні для обох сторін.

 

Україна готова розглядати у переговорах з Росією питання про виставлений "Газпромом" рахунок за недобір газу на 7 мільярдів доларів і сподівається, що цю проблему можна буде вирішити у позасудовому порядку, заявив у вівторок, 29 січня міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"Ми готові розглядати з російською стороною питання погашення всіх боргів, реструктуризації, щоб наша співпраця з РФ розвивалася поступально в дусі стратегічного партнерства", - сказав Кожара на засіданні Європейської бізнес асоціації.

При цьому він зазначив, що рахунок не є результатом прямих збитків, понесених від України "Газпромом". "Це є результатом того, що згідно з діючими контрактами 2009 року Україна, на думку російської сторони, не вибирає всіх обсягів газу, і ви знаєте, що згідно з контрактами за неспожитий газ Україна повинна заплатити 300% штрафу. І мова йде про це", - пояснив Кожара.

Глава зовнішньополітичного відомства також повідомив журналістам, що питання у двосторонньому порядку ще не стали обговорювати. Кожара висловив надію на те, що будуть знайдені шляхи вирішення цієї проблеми, прийнятні для обох сторін. Відповідаючи на питання, чи буде рахунок "Газпрому" предметом судового розгляду, міністр відповів, що, на його думку, "у відносинах між друзями всі питання слід вирішити в позасудовому порядку".

Минулого тижня стало відомо, що "Газпром" пред'явив "Нафтогазу" рахунок на 7 мільярдів доларів за недобір газу в 2012 році. "Нафтогаз", який неодноразово просив знизити річний обсяг закупівлі до 27 мільярдів кубометрів, вважає свої зобов'язання виконаними. !zn

Читайте також:

Росія завищила газовий борг України у шість разів, - S&P

Україна розраховує на зниження цін на російський газ

Fitch вірить, що у "Нафтогазу" є шанси врегулювати суперечку з "Газпромом"

"Газпром" відмовився коментувати нову газову суперечку з Україною