Українським підприємцям бракує прозорості та відкритості, - банкір

27 травня 08:42

Для більшої успішності українському малому і середньому бізнесу бракує прозорості та відкритості.

 

«Ми були учасниками багатьох програм мікрокредитування, розвивали цей бізнес. Але певні законодавчі і регуляторні ініціативи уряду привели малий бізнес, особливо той, що був представлений через суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб – у стан летаргічного сну. Його учасники або трансформували модель своєї роботи, або ж вичікують, не знаючи що буде з введенням нового податкового кодексу, якою буде на нього реакція податкових та інших державних органів.

Банку легко працювати, коли є прозора система відображення звітності, стану фінансів тощо. За нашими підрахунками, лише близько 10% підприємців відповідають критеріям західних стандартів. Інші роблять це на дещо любительському рівні. Часто вони не можуть показати, як насправді виглядає їх бізнес в силу різних обставин. В умовах великої частки сірого сегменту в українському підприємництві банку доводиться зважати на ці ризики», - вважає голова правління «Кредобанк» Іван Феськів.

Нагадаємо, на думку банкірів, нестабільне та непрозоре фіскальне середовище – голова причина пасивності ринку банківського кредитування малих та середніх підприємців, в чому в значній мірі винна держава.