Українські виробники втрачають на «сирній війні» з Росією 400 млн дол щомісяця

15 березня 15:57

«Сирна війна» з Росією коштує Україні дуже дорого - сирзаводи втрачають більше 400 млн дол на місяць.

 

Інститут економіки та прогнозування Національної академії аграрних наук оцінює втрати українських виробників сиру від припинення експорту в Росію в 426 млн доларів на місяць.

Про це в ході круглого столу «Сирна війна»: аналіз і способи врегулювання ситуації» повідомила професор і старший науковий співробітник інституту Тамара Осташко.

«За економічними підрахунками, втрата виручки українських виробників від експорту в Росію може становить 426 млн доларів щомісяця», - сказала вона.

Осташко додала, що Росія є найбільшим імпортером сиру для України і їй не можна втрачати цей ринок.

«У 2011 Росія імпортувала 15 тис. тонн сиру, 22% з яких займає імпорт українських сирів. Україна займає 3-є місце як експортер сиру на ринку Росії», - зазначила вона.

Нагадаємо, з 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників. В результаті Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ. Зокрема на цьому тижні контролюючі органи припинили реалізацію 32 тонн сиру з України, більше 120 тонн продукту не допустили в РФ прикордонники. Офіційна причина - невідповідність українського сиру російським стандартам якості. !zn

Читайте також:

Україна сподівається, що «сирна війна» з Росією закінчиться без втручання СОТ

Зарубіжна експертиза спростувала звинувачення Росії на адресу українських сирів

Україна оголосила «молочну війну» Білорусі

Росія висунула умови для припинення «сирної війни»