Українські трейдери штучно створюють дефіцит зерновозів

08 грудня 12:48

Трейдери штучно створюють дефіцит зерновозів, затримуючи їхнє вивантаження на припортових станціях.

 

Про це на брифінгу повідомив генеральний директор Державної адміністрації залізниць Володимир Козак, повідомляє прес-служба «Укрзалізниці».

«У нас 11 тисяч зерновозів і всі вони в роботі. За минулу добу було навантажено 1490 вагонів, але вивантажено 1110, тобто 300 вагонів знову «померли», - зазначив він. - Всі трейдери хочуть вантажити на кораблі «напряму». Тобто зерновози зупиняються на станції і накопичуються в очікуванні партії, поки прийде корабель».

За словами В.Козака, не вивантажених вагонів в одеських портах накопичилися близько двох тисяч. При таких умовах залізничники не можуть покращити роботу зерновозів, адже для того, щоб надати його під завантаження, зерновоз потрібно своєчасно вивантажувати.

Другою причиною штучного дефіциту зерновозів В.Козак назвав завищений час навантаження зерновозів на окремих підприємствах: замість нормативних 2-3 годин навантаження продовжується від 40 до 60 годин.

«При такому ставленні до рухомого складу залізничники нічого не зроблять. Скільки б ми не закуповували зерновози - в такій ситуації неможливо забезпечити необхідні обсяги перевезення. Ми повинні працювати разом над вирішенням цього питання. У нас є взаєморозуміння з Міністерством аграрної політики, щодня ми проводимо наради і контролюємо процес», - зазначив В.Козак.

Нагадаємо, раніше керівництвом «Укрзалізниці» було прийнято рішення про збільшення планів ремонту зерновозів у грудні 2011 року вдвічі з метою розширення експлуатаційного парку зерновозів.