Українські суди та податкова відлякують голландських інвесторів

10 лютого 11:13

Україна має великий потенціал для залучення інвестицій з-за кордону, проте бізнес-клімат у країні залишає бажати кращого, вважає посол Нідерландів.

 

У західних інвесторів сьогодні немає впевненості в захищеності своїх інвестицій в українську економіку. Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Пітер Ян Волтерс.

"Питання, яке хвилює західних інвесторів, - чи можуть вони бути впевнені в захищеності? Такої впевненості в них на сьогоднішній день немає. І це стримує потік інвестицій в Україну", - заявив посол.

За його словами, Україні необхідно звернути увагу на реформування судової системи. "Незалежність судочинства надзвичайно важлива для бізнесу, інвестори мають бути впевнені, що не існує ніякої упередженості при винесенні вироків і прийнятті рішень, що перед законом усі рівні", - підкреслив Волтерс.

"Крім того, в Україні не завжди зрозумілі правила гри. Зауважу, що в багатьох голландських компаніях, що працюють тут, працює значна кількість співробітників, завдання яких - стежити за вимогами податкової і митної адміністрацій, щоб правильно їх розуміти і правильно діяти. Мені б дуже хотілося, щоб органи митної та податкової служб були для бізнесу швидше партнерами, ніж опонентами", - зазначив він.

При цьому дипломат повідомив, що в Нідерландах Україну розглядають як цікавого економічного партнера. "На сьогоднішній день обсяг наших інвестицій становить близько 5 млрд дол. В основному вони вкладені в інфраструктуру, будівництво, банківські послуги. Нідерланди як експортер займає серед країн ЄС восьму позицію, наш експорт в Україну - товари сільського господарства, машинобудування, хімічної промисловості, народного споживання - склав 600 млн дол. за перше півріччя 2012 р.", - сказав він.

"Особлива уваа - сільському господарству і харчовій промисловості. У Нідерландів у цих галузях є багато сучасних технологій, і ми могли б бути повноцінними партнерами з українцями, враховуючи величезний потенціал України в розвитку цих секторів", - додав Волтерс.

"Виникає питання: чому ж сюди досі не вкладаються інвестиції? Відповім: через існуючий сьогодні в Україні бізнес-клімату. Мене дуже розчаровують ваші низькі показники в різних рейтингах, що оцінюють легкість ведення бізнесу в країні", - зазначив він.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в інтерв'ю Тетяни Сіліної з Пітером Яном Волтерсом. !zn

Читайте також:

Азаров розповів європейським банкірам про інвестиційний клімат і боротьбу з корупцією

Італійці, французи і австрійці мають намір збільшити інвестиції у фінансовий сектор України

Арбузов і Колобов вирушили в США шукати нові джерела інвестицій