Українські капітали можуть повернутися на Батьківщину через проблеми на Кіпрі

21 березня 11:42

Частина грошей, які заможні українці заберуть з кіпрських банків, може повернутися в Україну, а інша частина розійтися по європейським офшорам - Швейцарія, Бельгія, Нідерланди.

 

Після невдалої спроби запровадити оподаткування депозитів на Кіпрі українські вкладники кіпрських банків можуть перевести свої капітали в інші європейські банки або частково повернути гроші в Україну. Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко.

За його словами, раніше депозити у банках Кіпру були привабливі тим, що їх практично не оподатковували. "За рахунок цього вкладники отримували величезну за європейськими мірками прибутковість - близько 7%. Саме тому туди "переїхало" стільки грошей. Зараз ідея з оподаткуванням не пройшла, але це питання часу - Греції потрібна допомога зовнішніх кредиторів, тому оподаткування внесків рано чи пізно з'явиться. І ці податки знизять прибутковість депозитів до середньоєвропейського рівня", - вважає Івченко.

Експерти також вважають, що частина грошей, які заможні українці заберуть з кіпрських банків, може повернутися в Україну. "Частина грошей розійдутеся по іншим європейським офшорам - Швейцарії, Бельгії, Нідерландам. Хоча я впевнений, що в найближчі роки ризики в офшорних зонах для вкладників будуть тільки збільшуватися - на заходи, аналогічні кіпрським, можуть піти й інші. Тому частина грошей може все-таки повернутися в Україну. А обсяги і бажання людей повертати сюди гроші будуть залежати від політичної і економічної стабільності в нашій країні", - сказав Івченко.

Нагадаємо, Кіпр нещодавно оголосив про плани здійснити разове оподаткування всіх банківських вкладів. Такий крок розглядався як один з антикризових заходів. Обговорення цього питання, що затяглося на кілька днів, викликало паніку серед вкладників кіпрських банків, багато хто намагався зняти гроші з рахунків або перевести у благополучні країни Євросоюзу. Проте 19 березня парламент Кіпру відхилив законопроект про запровадження податку на банківські депозити. !zn