Українські аграрії будуть платити в 20 разів більше податків з гектара землі

18 сiчня 11:10

Якщо у минулому році з кожного гектара платили 6 грн, то цього року ця сума складе 115 грн/га.

 

Нові податкові правила створюють серйозні труднощі для українських сільгосппідприємств.

Про це в статті для DT.UA пише: Юлія Самаєва.

"Земельний податок було підвищено, тваринники, садівники та виноградарі втратили дотації від держави, також було запроваджено імпортне мито на засоби захисту рослин, насіння, мінеральні добрива, сільгосптехніку та запчастини, які вже й так істотно подорожчали через знецінення гривні. Повністю було змінено механізм сплати фіксованого сільгоспподатку, тепер усі платники ФСП стали "єдинниками" четвертої групи із щорічною індексацією бази оподаткування", - перераховує автор фіскальні нововведення в сфері АПК.

При цьому продукція АПК становить близько 30% вітчизняного експорту. На сьогоднішній день сектор є одним з небагатьох реальних джерел припливу валюти в країну. У минулому році виробництво в агросекторі зросло на 5%, зробивши АПК єдиною галуззю, що продемонструвала виробниче зростання.

Читайте також: У Кабміні розуміють, що кредит довіри до нього майже вичерпано

Міністр АПК Олексій Павленко вже заявив, що планує збільшити щорічний урожай зернових до 100 млн т (за нинішнього рекорду в 64 млн) і зробити Україну "світовим хлібним кошиком". Але станеться це, вочевидь, не 2015-го.

За підрахунками фахівців Інституту аграрної економіки (ІАЕ), уточнення бази оподаткування зумовить збільшення сум податкових зобов'язань із одного гектара сільгоспугідь більш як у 6,5 разу (!). До того ж втричі збільшено ставку спеціального режиму прямого оподаткування для сільгосппідприємств. У результаті аграрії, які платили у 2014 р. у середньому 6 грн/га, 2015-го заплатять уже 115 грн/га. В ІАЕ підрахували, що ці заходи дадуть змогу додатково одержати понад 2,3 млрд грн податкових зборів. "От тільки чи витримає галузь таке навантаження, якщо врахувати, що йдеться в цьому разі не про агрохолдинги?" - думає автор статті.

Детальніше читайте в статті Юлії Самаєвої Вижити за будь-яку ціну.