Українська податкова система – не складніша за американську

11 грудня 12:04

Одним з основних подразників для бізнесу в податковій сфері лишається незадовільна якість законодавства.

 

Податкова система України не є складнішою, ніж податкова система США. Про це заявив партнер PwC Україна Олег Тимків під час круглого столу «Україна та рейтинги її інвестиційної привабливості: про що свідчать результати експертних та підприємницьких опитувань?», організованого «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«Багато речей йдуть у бік спрощення в адмініструванні. Навіть якщо дивитися за кількістю податкових платежів, в порівнянні з минулим роком, вона істотно зменшилася, в т.ч. за рахунок зарплатних податків», - зауважив експерт.

За словами ж президента групи компаній Research&Branding Group Євгена Копатька, згідно результатів опитування, проведеного Research&Branding Group, система оподаткування перейшла з четвірки найбільш тривожних проблем для бізнесу в четвірку менш тривожних. «Основними перепонами, які бачать зараз наші експерти для бізнесу є корупція, судова система, адміністративні бар'єри», - уточнив фахівець.

У свою чергу голова податкового комітету Європейської бізнес-асоціації, партнер, керівник податково-юридичної практики Ernst&Young Володимир Котенко наголосив, що одним з основних подразників для бізнесу в податковій сфері лишається незадовільна якість законодавства.

«До тих пір, поки не буде змінена структура ухвалення нормативних актів з питань оподаткування – більший рівень експертної оцінки, менше хаотичності, більше громадської дискусії, ми завжди будемо отримувати таку оцінку якості законодавства», - підкреслив представник Європейської бізнес-асоціації та Ernst&Young.

Співавтор Doing Business: Україні потрібно не знижувати податки, а спростити їхнє адміністрування

Нагадаємо, що згідно з результатами підготовки другої хвилі Податкового Індексу Європейської бізнес-асоціації, цей індикатор у ІІ та ІІІ кварталах 2012 року був зафіксований на позначці 2.42 бали (з 5 можливих), що перевищує результат у 1.90 бали, отриманий в 2011 році.

Нагадаємо, в рейтингу Doing Business-2013 Світового банка та Міжнародної фінансової корпорації, Україна в порівнянні з минулим роком піднялася 15 пунктів – з 152-го місця на 137-е. Ця динаміка була зумовлена в т.ч. поліпшенням позицій держави по критерію «оподаткування» (субрейтинг «Paying Taxes») на 18 пунктів (підвищення зі 183-го місця на 165-е).

Згідно з результатами підготовки другої хвилі Податкового Індексу Європейської бізнес-асоціації, цей індикатор у ІІ та ІІІ кварталах 2012 року був зафіксований на позначці 2.42 бали (з 5 можливих), що перевищує результат у 1.90 бали, отриманий в 2011 році.

Відповідно ж до даних опитування керівників 253 американських, європейських і українських підприємств, проведеного Research&Branding, індекс інвестиційної активності в Україні в жовтні 2012 р. підвищився на 0,2 пункту - в порівнянні з квітнем-2012 - до 4,43 за 10-бальною шкалою.

Читайте також:

Найкращим критерієм реального покращення інвестклімату став би вихід підприємців з тіні, - експерт