Українська ГТС технічно готова до прийому газу з Європи

27 вересня 14:06

Для реверсних поставок газу з Європи в Україну по газотранспортній системі ніяких технічних перешкод немає.

 

Українська газотранспортна система (ГТС) вже готова до реверсного прийому газу з Європи в обсязі до 5 млрд куб. м на рік, повідомив заступник головного інженера ДК "Укртрансгаз" Олег Михалевич у ході міжнародного форуму, що проходить у Києві в четвер.

За його словами, компанія зі свого боку вже провела низку необхідних заходів для прийому української ГТС газу з Європи.

"Нами проведені вже заходи, які дозволяють здійснювати реверсний прийом близько 5 млрд куб. м газу", - сказав він.

Михалевич також уточнив, що без суттєвих додаткових капіталовкладень обсяг реверсних поставок газу в Україну може бути збільшений до 20 млрд куб. м щорічно.

Як повідомлялося, Україна в зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему розглядає можливість використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

У середині березня глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомив про переговори щодо закупівлі природного газу в Європі в обсязі до 10 млрд куб. м.

При цьому прем'єр Микола Азаров заявив, що в разі невдалих переговорів з РФ щодо зниження ціни закупівлі газу, Україна може купувати російський газ у німецької компанії RWE.

На думку експертів, країна зможе закуповувати на європейських спотових ринках і імпортувати через Словаччину до 20 млрд куб. м природного газу на рік, починаючи з 2015-2016 років. !zn

Читайте також:

Україна зможе отримувати реверсний газ з Європи тільки через 2 роки


Реверс української ГТС: бізнес, блеф чи стратегія?

Закупівля газу на спотових хабах у Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії


Газотранспортна система України: на роздоріжжі