Українська влада має чітко заявити, чи готова вона до економічних реформ МВФ

14 лютого 10:52

Найлегше зараз відмовитися від умов МВФ і залишитися при своїй думці щодо непопулярних економічних кроків. Але якщо їх все-таки зробити, то вже в середньостроковій перспективі українська економіка стане значно здоровішою і стійкішою.

 

Ключові рішення в області економічної політики держави повинні бути озвучені вже в найближчі тижні українською владою, а не представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ), місія якого завершила свою роботу в Україні і, як очікується, повернеться для продовження переговорів у березні.

Про це заявив президент Американської торгової палати (АТПУ) в Україні Хорхе Зукоскі в інтерв'ю УНІАН.

"В Україні завершила роботу місія МВФ, яка цілком чітко дала зрозуміти, що має бути зроблено для відновлення фінансування. І зараз слово швидше за українською стороною, а не за МВФ. Чи готова влада приймати непопулярні заходи для того, щоб завтра з'явилися умови для економічного зростання, створення нових робочих місць?", - звернув увагу Зукоскі.

zn
zn
Влада не зацікавлена в успішних реформах, необхідних МВФ, - екс-чиновник НБУ

На його думку, основна складність цього року в тому, що саме в цьому році українській владі доведеться приймати давно визначені, але, тим не менш, важкі рішення, які визначать, яким буде рік - складним чи простим, чи стане він у результаті роком великих реформ або час буде у черговий раз втрачений.

"І тут питання до уряду: чи йде віу в руслі реформ, запропонованих МВФ, або ж шукає альтернативні джерела фінансування і діє так, як вважає за потрібне без зовнішніх порад", - зазначив Зукоскі.

При цьому він ще раз підкреслив, що МВФ важливий не своєю кредитною лінією, а, швидше за загальним сигналом інвесторам.

"Чому МВФ такий важливий? Не тільки і не стільки через гроші. Співпраця з МВФ - це сигнал про те, що Україна йде в правильному напрямку. Найлегше зараз відмовитися від умов МВФ і залишитися при своїй думці щодо непопулярних економічних кроків. Але якщо їх все-таки зробити, то вже в середньостроковій перспективі українська економіка стане значно здоровішою і стійкішою", - сказав голова Американської торгової палати. !zn

Читайте також:

Українська влада заявила про прогрес у переговорах з МВФ

Для отримання кредиту МВФ Україні доведеться скоротити бюджетні витрати

МВФ вимагає скорочення дефіциту Пенсійного фонду

МВФ міг би погодитися на реальний дефіцит бюджету на рівні 5%, але при одній умові

МВФ піде на поступки і погодиться на поетапне підвищення ціни на газ