Україні можуть знову дозволити торгувати квотами за Кіотським протоколом

15 жовтня 09:57

Група міжнародних експертів (ERT) Секретаріату Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату (РКЗК ООН) завершила дослідження оновленого національного кадастру викидів парникових газів України за 1990-2009 роки.

 

Про це ZN.UA повідомив Сергій Орленко, голова Державного агентства екологічних інвестицій України, яке відповідає за реалізацію політики в сфері зміни клімату.

За його інформацією, попередні висновки експертів «носять позитивний характер», що дає підстави для відновлення України в системі міжнародної торгівлі квотами на викиди парникових газів.

С. Орленко також зазначив, що міжнародні експерти рекомендують Україні «не зупинятися на досягнутому, тому нам потрібно провести велику роботу з розвитку національної системи обліку викидів парникових газів».

Нагадаємо, з 12 жовтня участь України в міжнародній торгівлі викидами парникових газів тимчасово призупинено. Таке рішення було прийнято комітетом з дотримання Секретаріату РКЗК ООН зі зміни клімату в зв'язку з «невідповідністю національної системи обліку викидів парникових газів вимогам Кіотського протоколу».

Кіотський протокол прийнятий у Кіото (Японія) 12 грудня 1997 року. У ньому визначені порядок і принципи спільного виконання зобов'язань зі скорочення парникових викидів шляхом укладення спеціальних угод між сторонами протоколу. Він набув чинності 16 лютого 2005 року.