Україні необхідно переглянути бюджетні показники і закінчити фіскальні реформи, - експерти

13 квiтня 14:33

Скорочувати дефіцит держбюджету уряду доведеться за рахунок фіскальної оптимізації та детінізації економіки.

 

Ситуація на зовнішніх ринках продовжує тягнути вітчизняну економіку за собою вниз, і зламати тренд, щоб вийти з залежності зовнішньої кон'юнктури в середньостроковій перспективі не вдасться, - переконані опитані ZN.UA експерти. "Орієнтири ВВП і промвиробництва надто завищені та мають бути якомога швидше знижені. Насправді ситуація значно гірша, ніж це видавалося у 2010–2011 рр., і Кабміну дуже не вистачає адекватних оцінок і прогнозів того, як те, що відбувається на зовнішніх ринках, позначається на Україні", - стверджує генеральний директор інвестиційної групи DaVinci Анатолій Баронін.

Скорочувати дефіцит держбюджету уряду доведеться за рахунок фіскальної оптимізації та детінізації економіки. "Закон про держбюджет на поточний рік передбачає доволі консервативне зростання доходів - 5% порівняно з фактичним торішнім показником. "Недовиконання, звичайно, можливе. Наприклад, за результатами двох місяців спостерігається зниження надходжень від ПДВ, хоча за результатами року в законі закладено 16-відсоткове зростання. Але загалом, на відміну від минулого року, ймовірність недовиконання дохідної частини набагато нижча", - вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. Особливо якщо будуть повноцінно реалізовані податкові реформи, запропоновані урядом.

На думку директора ІК "Трійка Діалог Україна" Артемія Єршова, як заходи, що підвищують фіскальну стабільність, у рекомендаціях фахівців МВФ давно фігурували скасування податкових пільг і розширення податкової бази, тому варто очікувати підтримки цих реформ з боку фонду.

При цьому, на думку начальника відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитра Сологуба, крім встановлення орієнтиру фіскального дефіциту на рівні 3-3,5% ВВП, МВФ, швидше за все, значно обмежить розмір видаваних держгарантій - не більше 10-15 млрд грн у 2013 р. (проти 50 млрд, передбачених у бюджеті).

Докладніше про перипетії переговорів між Україною і МВФ читайте в матеріалі Олександра Дубинського "Україна і МВФ: мильна опера без розвитку сюжету". !zn

Читайте також:

Україна і МВФ: "мильна опера" без розвитку сюжету

МВФ очікує продовження переговорів з Україною у Вашингтоні

Україна змінює свого представника в МВФ

МВФ не підтримує створення фінансової поліції