Українців змусять розраховуватися картками при купівлі на суму від 30 тис. грн

12 березня 11:51

В Україні можуть встановити досить низьку межу для готівкових розрахунків.

 

Граничну суму готівкових розрахунків можна встановити набагато нижче запропонованого Національним банком рівня у 150 тис. грн. Таку думку висловили ряд учасників круглого столу "Розвиток системи безготівкових розрахунків в Україні", передає РБК Україна.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи проект постанови, представлений Національним банком, сказав: "Абсолютно правильне рішення, можливо, навіть трохи запізнилося. До обмеження готівкових розрахунків нам потрібно було приходити раніше. Я б навіть цю планку знизив".

Експерт зазначив, що орієнтовно через п'ять років гранична сума готівкових розрахунків повинна становити 50 тис. грн. Він зауважив, що обмеження готівкових розрахунків може викликати гострі дискусії у суспільстві - для українців це незвично. Хоча в країнах Європи також діють досить низькі обмеження - у багатьох країнах не можна розрахуватися готівкою при покупці на суму 1-1,5 тис євро.

В той же час Володимир Єременко, координатор комітету з питань банківської інфраструктури і платіжних систем Національної асоціації банків України, вважає, що суму готівкових розрахунків можна було б вже зараз встановити на ще більш низькому рівні.

"Щодо 150 тисяч гривень категорично не згоден, - сказав він, коментуючи запропоновану НБУ граничну суму, - Ми вважаємо, що обмеження на готівкові розрахунки має бути ще більш істотним - 30-40 тис грн. Коли людина йде у продуктовий магазин або супермаркет, скільки вона там витратить? Наприклад, я рідко роблю покупки продуктів або ще чогось більш ніж на тисячу гривень", - пояснив експерт, зазначивши, що більшість українців не помітять навіть настільки низький поріг граничної суми готівкових розрахунків.

Зі свого боку Костянтин Пільков, партнер ЮФ "Cai & Lenard" зазначив, що починати скорочення обороту готівки потрібно все-таки з більш значних сум і підтримав запропоновану Нацбанком межу в 150 тис грн. "Я не зовсім згоден, що потрібно відразу встановити дуже низьку межу. Обмеження готівкових розрахунків - справді європейська практика. Але і вводити такі обмеження з більш істотних сум - це теж європейська практика. Я впевнений, що в будь-якому випадку у нас ця межа буде знижена, але поступово. Таким шляхом сьогодні йде Росія. Там передбачається встановити приблизно таку ж граничну суму як у нас - це близько 600 тис. руб. Але там законодавець одразу чітко визначає, що через рік ця сума буде знижена рівно в два рази, і далі ще і ще". В той же час юрист переконаний, що рано чи пізно ми прийдемо до європейського рівня граничних сум розрахунків готівкою. Там вони складають у різних країнах 1-1,5 тис. євро.

Нагадаємо, 4 березня, Національний банк України опублікував проект постанови "Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків". Документ пропонує всі платежі понад 150 тис. грн. проводити виключно у безготівковій формі. Документ стосується угод фізосіб з підприємствами, а також угод між фізособами, які підлягають нотаріальному оформленню. Пропозиції до документа регулятор буде приймати до 8 квітня 2013 року. !zn