Україна значно збільшила відбір газу зі своїх підземних газосховищ - джерело в уряді

12 сiчня 16:24

Україна з 5 січня значно збільшила відбір газу з підземних сховищ газу (ПСГ), повідомило джерело в Кабінеті міністрів України.

 

"Станом на 9 січня 2012 року Україна відбирала з ПСГ по 102,8 млн кубометрів газу на добу, імпортувала з РФ - по 33,3 млн куб. м. газу на добу. Для порівняння, станом на 9 грудня 2011 року (тобто місяцем раніше) відбирали по 61 млн куб. м. на добу з ПСГ, по 95 млн куб. м. імпортували з Росії ... Температура, відбір промисловості та режими роботи ГТС в грудні і січні приблизно однакові ", - сказало джерело.

За даними співрозмовника, станом на 9 січня 2012 року в ПСГ України знаходиться 15,7 млрд куб. м. газу.

"При сьогоднішньому режимі відбору зі сховищ і імпорту газу до кінця опалювального сезону палива нам вистачить", - резюмував він.

Раніше з посиланням на російські дані повідомлялося, що Україна різко - майже в три рази - сокротила відбір природного газу з початку року.

Як заявляв раніше Ю.Бойко, Україна протягом наступних чотирьох років має намір більш ніж утричі скоротити імпорт російського газу (з близько 40 млрд на сьогодні до 12,5 млрд куб м в 2015 році) шляхом нарощування власного видобутку з 20 до 25 млрд кубометрів, а також заміщення газу вугіллям та підвищення енергоефективності.

Разом з тим, за словами Ю.Бойка, якщо «Газпром» наполягатиме на необхідності закупівлі «Нафтогазом» російського газу у надмірних обсягах, Україні доведеться експортувати газ власного видобутку.