Україна змінює "газову голку" Росії на кредитну петлю Китаю

30 липня 08:44

Рада схвалила залучення у Китаю чергового багатомільярдного кредиту - цього разу розміром у $3,6 млрд, кошти від якого будуть витрачені на програму переведення теплоенергетики з російського імпортного газу на вітчизняне вугілля.

 

Верховна Ради України (ВР) проголосувала в цілому як закон за внесення змін до статті 6 Державного бюджету на 2012 рік, що стосуються фінансування проектів заміщення природного газу.За відповідний урядовий законопроект 11025 проголосувало 263 картки народних депутатів більшості у понеділок, 30 липня, на позачерговій сесії ВР. Законопроект розглядався за спрощеною процедурою.Змінами збільшується граничний обсяг надання державних гарантій - на 29,5 млрд грн, щоб залучити у Китаю кредит на $3,565 млрд.За рахунок цих коштів Україна і Китай мають намір перевести об'єкти вітчизняної теплоенергетики на використання водовугільного палива, а також побудувати завод з газифікації бурого і кам'яного вугілля.

- Китайці допоможуть Україні відновити видобуток бурого вугілляНагадаємо, що раніше Верховна рада України дозволила Кабінету міністрів залучити китайський кредит на $3 млрд (або на 24,3 млрд грн) для аграрного сектору.Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко у своїй статті для видання ZN.UA заявив, що Китай дуже зацікавлений в інвестиціях в Україні, тому Київ буде надолужувати відставання у відносинах з Пекіном. Він також зазначив, що вважає Китай дуже перспективним партнером для України і висловив переконання, що прихід в Україну китайського інвестиційного капіталу - справа позитивна. !znЧитайте також:

Україна і Китай домовилися про взаємний обмін нацвалют на суму $2,4 млрдУкраїні вигідніше споживати вугілля при ціні на російський газ в $416, - АзаровБойко переведе усі ТЕЦ на вугілля Ахметова