Україна збільшує залежність від російського ядерного палива

22 листопада 08:58

Експерти вважають, що Україна де-факто поступово відмовляється від диверсифікації постачань ядерного палива. За словами джерел, Україна вирішила не "дражнити" російський ТВЕЛ в період створення СП, і знизила закупівлі американського палива на користь російського.

 

Російське ядерне паливо поступово витісняє з українських атомних станцій американське - з початку року його частка у грошовому вираженні знизилася з 30% до 10%. При цьому самі російські тепловиділяючі збірки стали дорожчими на 10%. Експерти не бачать підстав для їхнього подорожчання і вважають, що Україна поступово відмовляється від диверсифікації постачань ядерного палива.

Згідно з опублікованими даними Держстату, у січні-вересні цього року НАЕК "Енергоатом" імпортувала ядерне паливо на суму $466,2 млн. На частку тепловиділяючих збірок російської паливної компанії ТВЕЛ довелося $421,2 млн, або 90% всієї суми (у минулому році - $234,5 млн і 70%). Обсяг закупівель в американської Westinghouse Electric Sweden AB склав $44,9 млн, що складає 10% ($100,8 млн і 30% за 9 міс. В 2011 році). В "Енергоатомі" відзначають, що це наймасштабніше зниження частки Westinghouse з 2009 року, пише "Коммерсантъ-Украина".

Об'єктивних причин для відмови України від американського палива немає

У ТВЕЛ і Westinghouse вчора коментарів не надали. Однак джерело видання в департаменті по закупкам ядерного палива "Енергоатому" повідомило, що зниження закупівель у Westinghouse було пов'язано з ремонтними роботами на Південноукраїнській АЕС у липні-серпні цього року.

Високопоставлене джерело в Кабміні пояснило, що зниження обсягів закупівель пояснюється реакцією російської сторони на роботу з американськими постачальниками. "У ТВЕЛ нам неодноразово заявляли, що не зацікавлені у створенні спільного підприємства з виробництва в Україні тепловиділяючих елементів, якщо воно не зможе повністю завантажити діючі реактори. Щоб не загострювати відносини в період підписання договору про створення спільного підприємства з ТВЕЛ, постачання з боку Westinghouse здійснювалися в меншому обсязі", - говорить співрозмовник.

«Енергоатом» заперечує купівлю палива для АЕС через посередників

На початку жовтня концерн "Ядерне паливо" розпочав будівництво заводу з фабрикації ядерного палива у місті Смоліне Кіровоградської області. Розвитком підприємства буде займатися ЗАТ "Завод з виробництва ядерного палива", засновниками якого є український концерн "Ядерне паливо" і російська корпорація ТВЕЛ.

Тим часом збільшення залежності України від постачань палива з Росії вже спричинило негативні наслідки. Так, за даними Міненерго, з початку року вартість палива ТВЕЛ зросла на 9,6%. Джерело у Кабміні пояснює це світовими тенденціями. "Ціни урану і його збагачення зросли повсюдно", - відзначає він.

Втім, член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима зазначає, що уран, який використовується для виробництва російських тепловидільних збірок, в основному постачається з України, і ціни на нього не росли. Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає зниження частки Westinghouse і зростання частки ТВЕЛ в постачанні взаємопов'язаними. "Як тільки Україна втратила альтернативне джерело постачання, паливо стало дорожчати", - відзначає експерт. "Ядерне паливо розглядається Міненерго як реальна альтернатива природному газу. У цьому зв'язку вкрай важливо домогтися справжньої диверсифікації постачань палива в сегменті, якщо ми, звичайно, не хочемо, зіскочивши з газової залежності від Росії, опинитися у новій", - говорить пан Гудима. !zn

Читайте також:

Кабмін затвердив будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива за 3,7 млрд грн

Росія прийняла першу партію українського природного урану для збагачення

«Диверсифікація постачальників ядерного палива є важливою складовою діяльності всіх світових експлуатуючих компаній»

країнські АЕС у першому півріччі перевиконали план виробництва електроенергії