Україна введе додатковий контроль якості сирів, що постачаються до Росії

04 вересня 08:23

Перед постачанням українських сирів до Росії за якістю продукції будуть стежити п'ять лабораторій, які акредитовані на проведення досліджень молочної продукції і мають достатнє приладове оснащення, кваліфікованих фахівців.

 

Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів Росії (Росспоживнагляд) дозволила п'яти лабораторіям України перевіряти партії сиру перед ввезенням даної продукції на російський ринок. Про це повідомляє прес-служба російського відомства.

«За 8 місяців 2012 року для проведення досліджень в лабораторію ФБУЗ «Центр гігієни і епідеміології в місті Москві» Росспоживнагляду надійшло 369 зразків сиру виробництва 5 підприємств України. Повністю завершені дослідження 369 зразків продукції», - йдеться в повідомленні.

В даний час на розгляді знаходиться план заходів ТОВ «Лозівський молочний завод» щодо усунення порушень, виявлених в період проведення інспекції експертами Росспоживнагляду в червні 2012 року.

Окрім того, за даними відомства, проведена документарна оцінка акредитованих українських лабораторій: Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя (Київ), Науково-дослідний центр тестувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» (Київ), Центр тестувань харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Черкасистандартметрологія» (Черкаси), Регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини в Полтавській області, Державний Науково-дослідний інститут лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи Державного комітету ветеринарної медицини України (Київ).

Зазначені лабораторії акредитовані на проведення досліджень молочної продукції і мають достатнє приладове оснащення, кваліфікованих фахівців. Ці лабораторії можуть проводити дослідження з оцінки безпеки і фальсифікації сирів. На перших етапах постачань у Російську Федерацію українських сирів будуть проводитися порівняння результатів вимірювань і оцінка отриманих результатів.

При цьому лабораторія Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України (Київ) документи з акредитації не подала.

Нагадаємо, що Росія оголосила «сирну війну» на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список. До кінця лютого під забороною опинилося близько половини імпорту українського сиру до РФ.

Росспоживнагляд перевірив три підприємства в Україні: ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.), ПП КС «Прометей» філії «Менський сир» (місто Мен, Чернігівська область) та АТ «Пирятинський сирзавод» (м. Пирятин, Полтавська область).

За підсумками перевірки ревізори знайшли «численні порушення». Однак пальмової олії, через яку й почато «сирну війну», виявлено не було.

Росспоживнагляд офіційно дозволив постачання сиру з трьох українських заводів, які раніше проінспектували російські експерти, 20 квітня, - ТОВ «Гадячсир», АТ «Пирятинський сирзавод» та ПП КФ «Прометей» філії «Менський». «Для всіх одна умова - зразки продукції до нас на дослідження, і будемо вирішувати (постачання)» - заявив Оніщенко. !zn

Читайте також:

У Росії вважають, що Україна зриває домовленості щодо «сирної проблеми»

«Роспоживнагляд» визнав більше 90% українських сирів

Росія не зняла обмежень на поставки українського сиру: його будуть завозити «в особливому режимі»