Україна вважає, що Казахстан веде "торгову війну" проти української карамелі

12 липня 12:57

Україна вважає дискримінаційними введені Казахстаном імпортні мита на експорт українських кондитерських виробів, і має намір звернутися з вимогою врегулювати ситуацію у відповідності з правилами зони вільної торгівлі СНД від 1994 року.

 

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України розцінює як дискримінаційні та недружні дії введення Казахстаном у вересні 2011 року ввізних мит на кондитерські вироби.

Таке рішення комісія винесла 7 липня цього року, повідомляє асоціація "Укркондпром" у четвер, 12 липня.

- Казахстан ввів мита на імпорт цукерок

За даними "Укркондпрому", комісія рекомендувала Мінекономіки звернутися до Казахстану з пропозицією розглянути і врегулювати ситуацію у порядку, передбаченому Угодою про створення зони вільної торгівлі СНД, підписаною в 1994 році.

"Це рішення комісії може стати важливим кроком у врегулюванні проблеми торговельних обмежень з боку Казахстану щодо українських кондитерських виробів", - йдеться в прес-релізі.

Асоціація відзначає, що 14 вересня 2011 року уряд Республіки Казахстан прийняв постанову № 1055 "Про введення захисних заходів стосовно ввезення деяких видів кондитерських виробів", яким ввів на три роки мита на ввезення карамелі в розмірі 30% від митної вартості (але не менше EUR0 , 27/1 кг), шоколадних цукерок - 49% від митної вартості (але не менше EUR0, 8/кг) та інших кондитерських виробів з цукру і його замінників - 39% від митної вартості (але не менше EUR0, 42/кг) .

"Зазначені заходи є, по суті, заборонними, і мають виражений антиукраїнський характер, оскільки основними імпортерами в Казахстан кондитерської продукції є Україна і Росія, проте Російська Федерація не підпадає під дію мит", - говориться у прес-релізі.

Асоціація з посиланням на дані Державної митної служби України повідомляє, що в січні-червні 2012 року обсяги постачань українських кондитерських виробів до Республіки Казахстан впали на 70% порівняно з аналогічним періодом 2011 року.

Асоціація "Укркондпром" від імені кондитерських підприємств України у березні 2012 року зареєструвала у Мінекономрозвитку і торгівлі України заяву з проханням провести розслідування для встановлення дискримінаційних та недружніх дій з боку Республіки Казахстан щодо українських підприємств кондитерської галузі.

Як повідомлялося, у вересні 2011 року Казахстан ввів мита терміном на 3 роки на імпорт кондитерських виробів для захисту внутрішнього ринку.

Мито у розмірі 30% від митної вартості, але не менше 0,27 євро за 1 кг введено щодо імпорту льодяникової карамелі, з начинкою або без начинки, тоффі, карамелі інших і аналогічних солодощів, які не містять какао.

Щодо ввезення шоколадних цукерок передбачається мито в розмірі 49% від митної вартості, але не менше 0,8 євро за кг. За ввезення інших кондитерських виробів з цукру і його замінників, що містять какао, передбачене мито в розмірі 39% від митної вартості, але не менше 0,42 євро за кг.

Раніше Російська Федерація (з 4 липня 2011 року) ввела спеціальне мито на карамель, що ввозиться на митну територію країни, також терміном на 3 роки. Розмір мита становить $294,1 за тонну. !zn

Читайте також:

Після карамелі Росія збирається обмежити імпорт і українських сирів?

Росія закриває свій ринок від української карамелі


Україна оскаржить введення Росією мита на карамель