Україна вдвічі підвищить мита на імпорт з деяких країн

29 жовтня 12:02

У Кабміні мають намір удвічі підвищити ставки мит на імпорт щодо 7400 товарних позицій. Підвищені ставки будуть застосовані лише до країн, що не входять до СОТ (таких держав всього 13), тому ефект від підвищення буде мізерним. Однак тепер митники можуть більш ретельно з'ясовувати країну походження товару.

 

Кабінет міністрів пропонує вдвічі підвищити повну ставку мита на імпортні товари з низки країн. Відповідний проект змін до Митного кодексу спільно розробили Мінекономрозвитку і Мінфін. Планується підвищити ставки на 7400 товарних позицій - на всі товари, що не мають зараз нульового ввізного мита (68% товарної номенклатури).

Підвищення повних ставок мит означає, що вони зростуть лише для країн, які не є членами Світової організації торгівлі (СОТ). Для країн, що входять в неї, діє пільгова ставка, яка поки не змінюється. Щодо держав, що мають з Україною угоду про вільну торгівлю товарами, застосовуються нульові ставки мит, за винятком вилучень, пише «Коммерсатъ-Украина».

Кабмін пояснив необхідність підвищення мит: український ринок занадто ліберальний

Повний митний режим використовується також при неможливості встановити країну походження імпорту, а також у разі, якщо громадяни ввозять товар (підакцизні товари або товари вартістю понад 10 тис. євро), який не належить до особистих речей.

Перелік країн, імпорт з яких подорожчає, короткий: Андорра, Багамські острови, Бутан, Еритрея, Ефіопія, Ємен, Ірак, Коморські острови, Лаос, Ліберія, Сан-Томе і Прінсіпі, Сейшели, Судан. З цими країнами Україна здійснює вкрай незначні торгові операції (у 2011 році сумарний імпорт з цих країн склав $8,5 млн - лише 0,015% усього обсягу імпорту). З п'ятьма країнами із зазначеного переліку Україна зовсім не торгувала. Крім того, з цього списку незабаром буде виключений Лаос, минулого тижня офіційно прийнятий в СОТ. Потім до складу торгової організації повинні включити Ємен.

У пояснювальній записці наголошується, що підвищення ставок мита призведе до збільшення доходів держбюджету, однак не вказується обсяг очікуваних надходжень. Це повинно зробити більш прозорими умови зовнішньої торгівлі. Зараз на 87,3% підкатегорій товарів встановлені однакові повна і пільгова ставки, що не спонукає імпортерів вказувати країну походження товару, говориться в документі.

Джерело, близьке до Мінекономрозвитку, відзначає складнощі з визначенням країни походження товару. "Наприклад, з країнами, з якими Україна укладає режим вільної торгівлі, детально прописується процедура визначення країни походження, щоб виключити ввезення товарів з третіх держав за пільговою ставкою", - зазначає співрозмовник.

Експерти не виключають зловживань з боку митниці, яка може стверджувати, що товар з держави-члена СОТ насправді зроблений в іншій країні, тому потрібно сплатити з нього повну митну ставку. "Не скажу, що це значна загроза для бізнесу, але влада може намагатися зловживати такою нормою. Тож усе залежить від позиції бізнесу, від того, чи будуть підприємці припиняти такі спроби", - відзначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" (ЄБА) Ганна Дерев'янко.

Президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов вважає, що ймовірність таких зловживань невелика: "Митниця все одно вимагає в імпортера документи для визначення вартості товару. У них також вказується країна походження. Тож можливостей для маніпуляцій не так багато, хоча після прийняття цього закону клопоту в імпортерів додасться". Експерт пояснює ініціативу влади її прагненням переглянути умови членства в СОТ: "Якщо ми говоримо про підвищення ставок на імпорт з країн-членів СОТ, то повинні показати, що провели підвищення і для інших країн. Буде дивно, якщо для членів СОТ ми попросимо встановити ставку вище, ніж для решти". !zn

Читайте також:

У СОТ вважають, що Україна може підірвати світову торговельну систему

У Кабміні не збираються відмовлятися від перегляду мит - їх «підтримали 110 членів СОТ»

У Кабміні впевнені, що підвищення мит на сотні видів товарів не перешкодить створенню зони вільної торгівлі з ЄС