Україна в серпні віддала МВФ $1 млрд

11 вересня 12:59

Виплата близько $1 млрд Міжнародному валютному фонду в серпні стала найбільшим з початку року платежем з погашення та обслуговування кредиту МВФ за програмою stand by.

 

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду $1 млрд за своїми боргами в серпні. Про це йдеться в повідомленні Національного банку України (НБУ) у вівторок, 11 вересня.

НБУ відзначає, що протягом серпня здійснював переважно інтервенції з купівлі іноземної валюти.

"Їхнє позитивне сальдо склало $435,9 млн (в еквіваленті), що дозволило компенсувати зменшення міжнародних резервів, викликане найбільшими з початку року платежами з погашення та обслуговування кредиту МВФ за програмою stand by - близько $1 млрд", - наголошується в повідомленні.

Обсяг золотовалютних резервів НБУ на 31 серпня склав $29,994 млрд, чого достатньо для фінансування майбутнього імпорту товарів та послуг протягом 3,4 місяця.

За даними НБУ, у серпні спостерігалося збільшення середньоденних обсягів надходжень інвалюти від нерезидентів, причому такі надходження перевищували валютні перерахування на користь нерезидентів. Це, як зазначає Нацбанк, сприяло формуванню чистої валютної пропозиції на міжбанківському валютному ринку та зменшенню чистого попиту на готівкову інвалюту.

НБУ: В Україну зайшло на $10 млрд більше, ніж пішло

Курс гривні за безготівковими операціями в серпні знизився відносно долара на 0,11% до 8,0755 грн/$, а за операціями продажу готівкового долара - на 0,26% до 8,1391 грн/$.

Офіційний курс гривні до долара в серпні не змінився (7,9930 грн/$), щодо російського рубля гривня зміцнилася на 0,33% до 2,4751 гривні за 10 рублів, щодо євро знецінилася на 2,43% до 10,0264 грн/євро.

Як повідомлялося, рада Національного банку рекомендує Кабінету Міністрів активізувати співпрацю з МВФ в рамках програми stand by. МВФ наполягає на підвищенні Україною тарифів на газ для населення, вважаючи це однією із ключових умов продовження співпраці. Дану вимогу фонд називав однією з основних, виконання яких необхідне для перегляду програми stand by і виділення чергового траншу кредиту в розмірі $1,5 млрд.

Читайте також:

Уряд хоче позичити у населення $ 200 млн під 9,23% річних

Напередодні виборів НБУ спростив ввезення готівкової валюти в Україну юрособами і нерезидентами

Українці в серпні в порівнянні з липнем частіше здавали свою валюту в обмінники, ніж купували