Україна «споживає» більше третини всього приросту доларової готівки у світі

26 листопада 14:44

Значна частина доларової готівки, яка з'явилася у світі за минулий рік, "осіла" саме в Україні. При цьому зростання обсягу нових доларів в Україні йде значно швидшими темпами, ніж національної валюти.

 

В Україну за минулий рік ввезено валюти на $21,2 млрд (в еквіваленті), з якої, з великою вірогідністю, 90% номіновані саме в американській грошовій одиниці. Вивезено з держави лише менше 10% вказаного об’єму.

Про це розповів директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст під час засідання «Фінансового прес-клубу», організованого за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

При цьому обсяг готівкового долара за 2011 рік, за офіційними даними Федеральної резервної системи США, збільшився на $54 млрд. Таким чином більше третини всього приросту доларової готівки у світі минулого року "осіло" в Україні.

Разом з тим обсяг гривневої готівки минулого року збільшився лише на 10 млрд грн (у 2012 році – на 2 млрд грн).

«Поза банківською системою у нас 195 млрд грн – це близько $24 млрд. А тільки за найбільш скромним підрахунком, $50 млрд – на руках. Так чи не є цей готівковий долар, який використовується в тіньовій економіці, загрозою для національної економічної безпеки?», - зауважує представник НБУ.

Больше читатйте в материале Юрия Сколотяного и Василия Пасочника "Валютный налог: игра в шахматы или в Чапаева?" в свежем номере "Зеркала недели. Украина". !zn

Читайте также:

Украинцы массово понесли валюту в обменники, испугавшись нового налога

В НБУ рассказали, как избежать уплаты 15% налога на обмен наличной валюты

Налоговая милиция обещает не «кошмарить» украинцев за мелкий обмен валют