Україна повинна позбутися газової залежності від Росії, - рішення РНБО

20 сiчня 13:54

Україні потрібно злізти з «газової голки» Росії і вберегти себе від можливих у майбутньому загроз енергетичній безпеці країни. Зокрема - потрібно розширити коло постачальників газу і наростити його власний видобуток, а також переходити на альтернативні види палива.

 

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України прийняла рішення опрацювати додаткові заходи щодо зміцнення енергетичної безпеки нашої держави.

Про це заявила ЗМІ Секретар РНБО Раїса Богатирьова за підсумками засідання Радбезу.

«Перш за все, мова йде про диверсифікацію джерел постачань природного газу. У даній сфері наша держава буде концентрувати свою увагу на розвитку практичної взаємодії з провідними постачальниками газу», - підкреслила Р.Богатирьова, яку цитує прес-служба відомства.

Не менш важливим напрямком, за її словами, стане проведення перемовин про участь України у реалізації проектів диверсифікації як джерел, так і маршрутів постачань природного газу до країн Євросоюзу.

Окрім того, визначальним фактором належного забезпечення енергобезпеки стане збільшення обсягів видобутку газу на території України, сказала Секретар РНБО.

«Хочу підкреслити, що весь видобутий в нашій державі газ буде направлятися на потреби населення і комунальних підприємств. Це дозволить уникнути необхідності підвищення комунальних платежів для громадян», - сказала вона.

Разом з тим, за словами Секретаря РНБО, Уряд України буде докладати зусиль також у сфері збільшення споживання альтернативних видів палива, у тому числі бурого і кам'яного вугілля і продуктів їх переробки, торфу, газу метановугільних родовищ, біомас.

Як повідомляло ZN.UA, ще на початку осені президент Віктор Янукович розпорядився зняти Україну з «газової голки» Росії. У свою чергу М.Азаров також заявляв, що Україні потрібно втричі скоротити закупівлі російського газу, оскільки при нинішній ціні вигідніше споживати вугілля. !Zn

Читайте також:

Газові контракти з РФ 2009 несуть загрозу нацбезпеці України, - РНБО


Янукович: Нам потрібне адекватне рішення щодо ціни на російський газ


Україні вигідніше споживати вугілля при ціні на російський газ у $416

Янукович розпорядився зняти Україну з "газової голки" Росії