Україна посіла перше місце у світі за контрабандою цигарок

24 липня 11:17

Україна вже уп'яте очолює список країн-постачальників контрабандних цигарок. За шість років були затримані 1756 великих партій українських цигарок, тоді як для Росії, Молдови та Білорусі разом узятих цей показник становить лише 734.

 

У 2011 році Україна стала чемпіоном світу з контрабанди цигарок за версією Всесвітньої митної організації.

Всесвітня митна організація оприлюднила свій щорічний звіт Customs and Tobacco Report 2011. У ньому наведено таблицю за кількістю конфіскованих великих партій контрабандних цигарок (більше 100 000 штук) і країн походження цих цигарок.

У 2011 році Україна знову стала лідером серед інших країн: за рік було конфісковано 115 партій українських цигарок. Друге місце зайняла Росія з 63 партіями.

За даними ВМО протягом 2006-2011 років Україна вже уп'яте очолює список країн-постачальників контрабандних цигарок. За ці шість років були затримані 1756 великих партій українських цигарок, тоді як для Росії, Молдови та Білорусі разом узятих цей показник становить лише 734.

Як повідомляло ZN.UA, у 2012 році вперше за час незалежності України у країну намагалися ввезти більше контрабандних цигарок, ніж вивезти з неї. За перші 4,5 місяця 2012 року за спробу ввезення в Україну затримано понад 16,5 млн цигарок - на третину більше, ніж намагалися з неї вивезти.

Якщо до цього ще додати 54 млн нелегальних цигарок, які за чотири місяці 2012 р. вилучила з обігу Державна податкова служба, то отримаємо більше 70 млн цигарок.

Причин зростання «тютюнового криміналу» декілька. Найперша - суттєва відмінність у цінах. В Україні цигарки в середньому коштують майже 1 євро, в Росії - 0,6 євро, в Білорусі - 0,46 євро, у Молдові - 0,4 євро.

До того ж Україна сама собі ускладнила життя, коли декриміналізувала контрабанду та нелегальне виробництво цигарок. Ув'язнення за ці злочини скасували, залишили тільки штрафи. Але в основному штрафи за контрабанду становлять 1700 грн - мізерна сума порівняно з очікуваними прибутками за злочин. !zn

Читайте також:

Контрабандне «заклинання», яке збулося

Митниця має намір перекрити велику контрабанду, контрафактне виробництво і збут такої продукції