Україна погрожує віддати ГТС Європі, якщо Росія відмовиться від транзиту

26 березня 12:14

Україна може включити вітчизняну газотранспортну систему у загальну систему Європи у разі відмови Росії від прокачування газу по території України.

 

У разі припинення транзиту російського газу Україна може перевести газотранспортну систему у реверсний режим і включити її у загальну газотранспортну систему Європи, заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

Він підкреслив, що потрібно подбати про використання української ГТС у випадку, якщо вона не потрібна буде Росії.

"Ми ведемо розмову про те, що якщо ми не потрібні зі своєю газотранспортною системою, потрібно підготуватися до того, щоб вона була надалі завантажена. Вона має можливість транспортувати (газ) на Захід і такий самий обсяг назад", - сказав Чупрун. Він припустив, що українську ГТС можна включити у загальну газотранспортну систему Європи.

Як відомо, Україна має намір визначити вартість своєї газотранспортної системи до липня 2012 року, на базі якої Київ сподівається створити транспортний консорціум з Росією і Євросоюзом.

Оцінювача ГТС буде оголошено за підсумками тендера незабаром. "Якщо постане питання про тристоронній консорціум, то одне з основних питань - це вартість нашої ГТС", - пояснив заступник голови "Нафтогазу".

«Газпром» домагається контролю над газотранспортною системою України, що є головним транзитером російського газу в Європу (100 млрд кубометрів на рік експорту в ЄС із загального обсягу 150 млрд кубометрів). В іншому випадку «Газпром» погрожує знизити обсяг прокачування, а бо й зовсім відмовитися від нього. Зокрема, перенаправити потоки з України «Газпром» обіцяв саме у «Північний потік». !zn


Читайте також:

Москва: Незабаром значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю

Україна з 2008-го втратила 13 млн тонн завантаження нафтопроводів або рік роботи

«Нафтогаз» уже знайшов охочих використовувати українські сховища газу

Україна намагається заблокувати будівництво обхідного газопроводу