Україна оголосить Росії «автомобільну війну», якщо буде введений утилізаційний збір

31 серпня 07:38

Якщо з 1 вересня буде введений утилізаційний збір на імпортовані Росією з України автомобілі, Київ має намір піти на відповідний крок, і ввести аналогічний збір.

 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров, як і раніше сподівається, що утилізаційний збір на імпортовані Росією з України автомобілі з 1 вересня не буде введений.

«Я сподіваюся, що такий збір стосовно України не буде введений, і ми вирішимо це питання», - сказав він в інтерв'ю «5 каналу».

При цьому прем'єр не виключив можливість введення Україною заходів у відповідь у разі, якщо російська сторона збір таки введе. «Наш ринок автомобілів також представлений російськими автомобілями, і якщо Україна введе аналогічний утилізаційний збір, то зросте ціна на ці автомобілі і зменшиться попит на них», - сказав Азаров.

Раніше Азаров заявляв, що введення Росією утилізаційного збору на імпорт автомобілів, швидше за все, не торкнеться України. «Така домовленість у мене була з прем'єр-міністром Росії», - додав прем'єр України.

На думку експертів, введення Росією з 1 вересня утилізаційного збору на автомобілі призведе до подорожчання українських автомобілів в РФ на 10-12%

Пізніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко повідомив, що Україна запропонувала Росії 4 варіанти компромісного рішення, яке дозволить вивести українських виробників з-під дії введеного в РФ з 1 вересня 30%-го утилізаційного збору на автомобілі.

З 1 серпня 2012 року в РФ набув чинності закон про 30%-вий утилізаційний збір на окремі види колісних транспортних засобів, відповідно до якого за кожний транспортний засіб, що ввозиться в РФ або вироблений в РФ, сплачується утилізаційний збір в цілях дотримання екологічної безпеки. Платниками збору визнаються особи, які здійснюють ввезення автомобілів в РФ, а також особи, які виробляють автомобілі на самій території Росії.

Нагадаємо, на початку серпня президент РФ Володимир Путін підписав закон про введення в Росії утилізаційного збору на нові і не нові автомашини. Згідно з новим законом, з 1 вересня 2012 року буде сплачуватися утилізаційний збір за кожний транспортний засіб, як ввезений в Росію, так і вироблений на її території. Навантаження щодо утилізації повністю ляже на виробників та імпортерів, тобто буде закладатися у вартість машин.

Базова ставка за нову легкову машину може скласти 20-45 тисяч рублів, за вантажну - в залежності від категорії - від 150 до 400 тисяч рублів. Коефіцієнт утилізаційної трудомісткості легкових автомобілів (не більше 10 пасажирських місць, маса не більше трьох тонн, об'єм двигуна не більше 1,3 літра) складе 0,5, тобто величина збору становитиме 10 тисяч рублів. Для автомобілів з об'ємом двигуна від 1,5 до 1,8 літра - 1, а понад 3,5 літра - 3,5 - 3,6. !zn

Читайте також:

Удар по вітчизняному автопрому: Росія обклала утилізаційним збором автомобілі з України

Азаров дорікнув Росії: Що ж ви, брати наші, так з нас дерете?

Власників автомобілів обкладуть новим податком - на утилізацію

В Україні продовжують скорочуватися обсяги промислового виробництва