Україна надасть держгарантії на 2,3 млрд грн під кредити на будівництво LNG-терміналу

27 серпня 17:23

Уряд опублікував постанову, якою затвердив параметри надання державою гарантій на залучені кошти під будівництво морської частини терміналу з прийому зрідженого газу під Одесою.

 

Кабінет міністрів має намір надати державні гарантії з метою залучення державним підприємством "Національний проект "LNG-термінал" кредитів на суму до 2 млрд 305 млн грн для будівництва терміналу з прийому зрідженого природного газу.

Відповідне рішення закріплене урядовою постановою №603-р від 8 серпня.

За кошти, які залучаються держпідприємством "Нацпроект LNG-термінал" під держгарантії, планується облаштувати морську частину терміналу. Крім того, кошти можуть бути використані для співфінансування (разом з іншими інвесторами) споруди основної технологічної частини терміналу.

Зарубіжні банки готові без держгарантій дати кредити на LNG-термінал у розмірі 70% від необхідної суми

Кабмін також доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) і Державному агентству з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) спроектувати і побудувати газотранспортну інфраструктуру, необхідну для підключення терміналу до ГТС України.

Держава отримає 25%-ву частку в корпоративних правах майбутнього терміналу.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 8 серпня затвердив техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) будівництва терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-терміналу).

Згідно з документом вартість LNG-терміналу потужністю прийому 10 млрд куб. м на рік оцінюється в 735 млн євро.

Україна орендує офшорний термінал для транспортування зрідженого газу

Крім цього, необхідно витратити ще 121 млн євро на створення підводного каналу для танкерів і 113 млн євро - на трубопровід для прийому газу в українську газотранспортну систему. Однак перший проект передбачається реалізувати під забезпечення держгарантіями, а другий виконає "Укртрансгаз" за рахунок тарифної складової.

Передбачається, що перша черга потужністю 5 млрд куб. м на рік у вигляді однієї плавучої установки для регазифікації і зберігання газу, яка повинна бути постійно пришвартована до причалу до завершення будівництва СПГ-терміналу, буде введена в дію в 2016 році.

Другий етап полягає в будівництві берегового терміналу з прийому СПГ, здатного обслуговувати танкери місткістю 178 тис. куб. м із загальним обсягом зберігання СПГ 540 тис. куб м (три резервуара) і вихідною потужністю постачання 10 млрд куб. м. Його передбачається завершити в 2018 році.

Проект передбачає будівництво СПГ-терміналу в районі м. Южний поруч з нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" та морським торговельним портом "Південний" (Одеська обл.). !zn

Читайте також:

Україна домовилася про кредит на будівництво LNG-терміналу

Ефективне транспортування газу - важливий фактор енергетичної безпеки

Будівництво терміналу зрідженого газу в Україні обійдеться в 846 млн євро