Україна має намір переглянути умови членства в СОТ

09 вересня 05:47

Україна має намір цього року почати переговори про перегляд умов свого членства в СОТ.

 

В уряді планують до кінця року провести переговори про зміну тарифних зобов'язань України, прийнятих при вступі до СОТ. Документ є відповіддю на звернення народного депутата про те, що Україні слід скористатися таким правом відповідно до ст. XXVIII Генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі СОТ, повідомляє «Коммерсант-Украина».

Згідно з цією статтею, члени організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий трирічний термін, який настане з 2012 року.

М.Азаров відзначив, що процедура резервування такого перегляду не вимагає попередніх переговорів з іншими членами СОТ. У той же час такі переговори повинні «базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких вимагатимуть від України країни-члени СОТ».

У свою чергу А.Кінах не уточнив, стосовно яких саме товарних груп пропонується переглянути митні ставки. Його основна вимога - встигнути почати переговори.

«Якщо ми не подамо таку заявку до кінця року, ми втратимо це право ще на три роки. При цьому паралельно необхідно почати консультації з виробниками та експертами, визначивши список товарних груп, щодо яких нам необхідний перегляд ввізних мит», - заявив він.

За словами депутата, до таких груп можна віднести продукцію авто- і авіабудування, легкої промисловості, а також низку продуктів харчування. Слід зазначити, що вчора із проханням почати переговори із СОТ про перегляд митних ставок до уряду звернулися представники Федерації роботодавців, а також кілька галузевих асоціацій. Вони запропонували підвищити імпортні мита на свинину, цукор-сирець, фосфорні добрива, легкові автомобілі.

Експерти рекомендують Кабміну підготуватися до зустрічних вимог інших членів СОТ, які будуть досить жорсткими.

Для подання заявки у країни реально є не чотири місяці, а всього кілька тижнів. Заяву про переговори має бути подано в період від 6 до 3 місяців до кінця трирічного періоду. Це означає, що в уряду дуже мало часу - всього до 30 вересня, при цьому до цієї дати країна повинна визначитися із запропонованими умовами перегляду. Окрім того, правила торгової дипломатії передбачають проведення попередніх консультацій з основними торговими партнерами, пише видання.