Україна і Молдова вирішили завершити обидві торгові суперечки, зареєстровані в СОТ

15 листопада 07:55

Україна і Молдова домовилися завершити два торгових конфлікти, які було зареєстровано ними в органі з вирішення суперечок СОТ.

 

До такої угоди сторони прийшли у п'ятницю, 11 листопада, під час 13-го засідання змішаної міжурядової молдавсько-української комісії з торговельно-економічного співробітництва, розповіла «Коммерсант-Украина» директор департаменту торгових політик міністерства економіки Молдови Інга Іонесіії.

Київ ще в лютому 2011 року зареєстрував у секретаріаті СОТ запит на офіційні консультації з Молдовою щодо справляння нею імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,55-2,05 грн) за упаковку товару з пластика і Tetra Pak (за винятком молочної продукції). У свою чергу у березні Кишинів направив свій запит до СОТ, звинувативши Україну у дискримінації імпорту бренді. З 1 січня ставка акцизу на український коньяк становить 20 грн за літр 100-процентного спирту, а на бренді (включаючи молдавський Дивин) - 42,12 грн.

За словами І.Іонесії, сторони домовилися до кінця року зняти обидві дискримінуючі норми: «Законопроект, який скасовує дискримінацію при стягненні екологічного збору, вже подано урядом до парламенту, він вже обговорюється у комісіях, і ми зобов'язалися до кінця року прийняти його. Екологічний збір сплачується і при ввезенні сировини для виробництва упаковки, просто він був нижчим, аніж збір при ввезенні готової продукції. Ми знижуємо суму збору з готової продукції, що зрівняє у правах імпортерів і вітчизняних виробників».

У свою чергу українська сторона, за словами І.Іонесії «запевнила, що до кінця року ставки акцизного збору на українську і молдавську коньячну продукцію буде зрівняно, очевидно - шляхом підвищення акцизів для українського коньяку».

Джерело видання в українському Мінекономрозвитку і торгівлі зазначає, що вони ще не знають, як досягти рівності ставок: «Ми домовилися вирішити цю проблему до кінця року. Проте яким чином це буде зроблено - шляхом підвищення акцизу для української продукції або зниження його для молдавської, поки не вирішено».

На думку учасників ринку, згода Києва зрівняти акциз для українських та молдовських напоїв негативно позначиться на вітчизняній галузі. «У молдавського коньяку є свої шанувальники, і в разі зниження цін можливе деяке перетікання попиту. Підвищення акцизів на український коньяк також може вплинути на настрої споживачів. В умовах низької купівельної спроможності вони можуть перемкнутися на інші алкогольні напої», - зазначає начальник Великодолинської виробничої дільниці Одеського коньячного заводу Едуард Городецький.