Україна хоче модернізувати свою ГТС без "Газпрому"

12 березня 08:26

Гендиректор німецької корпорації AEG Industrial Engineering Генріх Оттерполь повідомив, що українська влада звернулася до його компанії з пропозицією зайнятися модернізацією газокомпресорних станцій.

 

У кінці лютого Міністерство енергетики та вугільної промисловості спільно з НАК "Нафтогаз України" провели перемовини з німецькою AEG про постачання обладнання та сприяння у залученні 400 млн євро для модернізації своєї газотранспортної системи (ГТС), пише «КоммерсантЪ-Украина».

Генеральний директор німецької корпорації AEG Industrial Engineering Генріх Оттерполь повідомив, що українська влада звернулася до його компанії з пропозицією зайнятися модернізацією газокомпресорних станцій.

27 лютого Оттерполь зустрічався з міністром енергетики Юрієм Бойком, представниками "Нафтогазу" і двох німецьких банків, щоб обговорити деталі угоди. Голова німецької корпорації відмовився повідомити подробиці зустрічі, пославшись на домовленість з українським урядом не розголошувати інформацію про хід перемовин.

У прес-службі Міненерго і "Нафтогазу" також не стали коментувати цю інформацію. Однак, як пояснило джерело в українській монополії, в перемовинах брали участь представники Deutsche Bank і Landesbank, які запропонували профінансувати переобладнання компресорних газоперекачувальних станцій в тому випадку, якщо воно буде здійснюватися компанією AEG. Мова йде про виділення кредиту в розмірі 400 млн євро. В обох банках ситуацію не коментують.

У 1970-х роках AEG встановила 183 компресорних агрегати SC3002 і 57 агрегатів SC5002 у СРСР на магістральному газопроводі "Союз", а також на газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород, причому значну частину цього обладнання - на території України. У 2011 році технічні фахівці AEG провели ретельне обстеження компресорної станції "Тальне", станції "Бар" (на кожній - турбіни по 10 мегават), а також електродвигуна і перетворювача на лінії Уренгой-Ужгород (кожна турбіна - по 25 МВт). На підставі результатів проведеного огляду AEG підготувала техніко-комерційну пропозицію щодо модернізації компресорних станцій магістрального газопроводу "Союз" в рамках проекту модернізації та реконструкції української ГТС. Мова йде про заміну компресорних станцій, що працюють на газі, їхніми електричними аналогами. Рішення про це було прийнято ще у 2010 році. Така модернізація, за даними "Укртрансгазу", дозволить економити до 220-230 млн дол щорічно.

Джерело у Міненерго уточнило, що перемовини з AEG мають попередній характер. "Нам все одно доведеться проводити тендер, в ході якого ми оберемо найкращу пропозицію. Але оскільки спільний проект з AEG дозволяє не тільки змінити устаткування, але і знайти необхідне для цього фінансування, думаю, у німецької сторони є хороші шанси на перемогу у тендері", - пояснив співрозмовник видання. За його словами, зараз головна проблема - відсутність альтернативних джерел фінансування, у тому числі з боку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). "Поки ми не отримали гарантій того, що ці фінансові інститути виділять нам необхідні 400 млн євро", - говорить він.

Нагадаємо, раніше в ЄБРР та ЄІБ заявляли про готовність виділити на модернізацію ГТС 308 млн дол.

Відзначимо також, що Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ трубопроводами не тільки з Росії, але і з Євросоюзу. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку. !zn

Читайте також:

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією "Газпрому"

Литвин не відчув тиску в заяві російського посла про продаж ГТС


Росія підпише нову газову угоду, коли Україна назве ціну своєї ГТС

Янукович - Кабміну: модернізація ГТС за підтримки ЄС