Україна до кінця місяця відновить постачання сиру до РФ

10 лютого 08:33

За домовленістю сторін, Україна відновить постачання сиру через 10-12 днів.

 

За словами міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка після зустрічі з главою Росспоживнагляду Геннадієм Оніщенком, Україна протягом двох тижнів відновить постачання сиру, пише Коммерсант Украина.

«Ми повинні привести продукцію виробників сиру, яким було заборонено постачати продукцію до РФ у відповідність з технічним регламентом та нормативними документами РФ. Ми розраховуємо протягом 10-12 днів відновити постачання сиру з трьох підприємств», - повідомив міністр.

Учасники ринку продовжують стверджувати, що їхня продукція відповідає російським нормам.

Втім, один з учасників ринку на правах анонімності розповів, що приблизно третина української продукції дійсно містить рослинні жири, а отже, відповідно до російського техрегламенту повинна іменуватися не сиром, а сирним продуктом. За його словами, сирний продукт на 30% дешевший за сир.

За словами Присяжнюка у Росспоживнагляду були об'єктивні аргументи на користь невідповідності нашої продукції техрегламенту РФ.

Втім, аналітики впевнені, що Україні невигідно продавати фальсифікат до РФ - на основному експортному ринку для наших підприємств.

Раніше у Росспоживнагляду були претензії до 14 українських виробників сиру.

Раніше він заявив, що співробітники відомства будуть особисто перевіряти українські підприємства, які виробляють сири, що постачаються на територію Росії.

У середу, 8 лютого, Оніщенко заявив, що з продажу у Росії буде вилучена сирна продукція трьох українських виробників.

Також один із найбільших виробників молочної продукції в Україні призупинив виробництво сирів на Пирятинському сирзаводі через заборону Росією постачань продукції підприємства.

Перед цим Росія ввела обмеження на ввезення сирів деяких українських виробників, оскільки продукція цих підприємств не відповідала російським вимогам.

Раніше глава Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко заявив, що «за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів, що постачаються з України». Зокрема, мова йшла про перевищення вмісту пальмової олії в сирі, який постачається до РФ низкою українських виробників. !zn

Читайте також:

Росія може розширити «сирний» чорний список

Слідом за Росією Білорусь обмежить постачання сиру з України

Азаров: Росіянам потрібно ще постаратися, щоб їхній сир був такої якості, як наш