Україна частково відмовиться від російського газу, - Азаров

08 червня 08:45

Уряд продовжує переговори щодо диверсифікації постачань енергоносіїв.

 

Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров на Віденському економічному форумі «Інновації: розширення інноваційного простору».

М.Азаров зазначив, що зараз Україна повністю залежить від постачань російського природного газу, проте активно працює над диверсифікацією постачань енергоносіїв до України.

«Україна залежить на 100% від постачань російських енергоносіїв, і іноді стикаємося з тим, що встановлені для нас ціни на енергоносії не є оптимальними, на мій погляд, для нас. Тому зараз ми докладаємо максимум зусиль для організації постачань енергоносіїв з інших країн», - підкреслив голова уряду, якого цитує прес-служба Кабміну.

Нагадаємо, що вчора Київ висунув «газовий ультиматум», оголосивши Москві вимогу або знизити ціну на газ, або дозволити транспортування середньоазіатського газу по своїй території.

Він додав, що в поточному році буде розпочато будівництво терміналу для зрідженого газу місткістю близько 10 млрд куб. м. Також Україна веде переговори з Азербайджаном і країнами Центральної Азії про постачання енергоносіїв.

Окрім того, М.Азаров зазначив, що Україна має значний потенціал в науковій, інноваційній, транзитній і аграрній галузях.

Разом з тим прем'єр-міністр зазначив, що Україна вітає Дунайські ініціативи і підкреслив, що зараз Україна проводить модернізацію своїх портів, яка сприятиме розвитку судноплавства маршрутом Дунай-Чорне море.

М.Азаров також підкреслив, що вчора у нього відбулася «плідна» дискусія з прем'єром Російської Федерації Володимиром Путіним щодо зростання цін на енергоносії.

Нагадаємо, Київ неодноразово заявляв про необхідність переглянути газові контракти, укладені між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» у січні 2009 року.

Попередній раунд переговорів з цього питання у кінці травня закінчився безрезультатно. А напередодні голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив, що Москва не має наміру змінювати формулу ціноутворення на газ для України.