Україна частинами буде повертати $2-мільярдний борг за кредитом ВТБ

23 травня 11:03

Мінфін знайшов компроміс, який має зняти боргове навантаження з виплат держборгу в поточному році. Україні доведеться випустити 2-річні ОВДП на $1 млрд для часткового погашення $2 млрд кредиту ВТБ, який потрібно буде повернути вже в наступному місяці. Від уточнення інших умов випуску у Кабміні відмовилися, пославшись на гриф "для службового користування".

 

Україна частково рефінансує кредит російського банку ВТБ на $2 млрд шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на $1 млрд. Термін погашення цього кредиту настає вже в червні поточного року.

"Прийнято рішення про те, що будуть випущені облігації державної внутрішньої позики на суму $1 млрд терміном на два роки за процентною ставкою, яка істотно нижче поточних ринкових котирувань", - повідомив журналістам міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко після засідання Кабміну в Києві у середу, 23 травня.

У той же час міністр утримався від уточнення інших умов випуску, зазначивши, що документ має гриф "для службового користування".

"Я думаю, що Мінфін і уряд провели дуже професійну роботу і знайшли компроміс, який сьогодні зніме на зазначену суму боргове навантаження на виплати поточного року, і ризики щодо наших золотовалютних резервів на цю суму будуть зняті", - підкреслив Порошенко.

Відповідаючи на уточнююче питання: чи передбачає схема рефінансування кредиту ВТБ також виплату $500 млн "живими" грошима і залучення нового кредиту ВТБ на $500 млн, міністр сказав: "Деталі я не можу коментувати, але ви не далекі від істини".

Відзначимо, що раніше прем'єр-міністр Микола Азаров в своєму фейсбуці повідомив, що Україна узгодила з ВТБ питання щодо кредиту на $2 млрд. "Минулого тижня міністр фінансів України був у Москві і домовився з керівництвом банку з цього питання", - написав прем'єр, однак також відмовився повідомляти які-небудь деталі результатів переговорів.

Як повідомлялося, російський ВТБ в червні 2010 року надав Україні шестимісячний бридж-кредит (перед розміщенням єврооблігацій і отриманням першого траншу кредиту МВФ) на $ 2 млрд під 6,7% річних строком на 6 місяців.

Повернення коштів за цим кредитом припадає на червень-2012. Нагадаємо, що Україна вже тричі подовжувала цей піврічний кредит (в цілому ще на 1,5 року). При цьому, відзначимо, в листопаді 2011 року Азаров заявляв про досягнення домовленості щодо його переоформленню в довгостроковий кредит.

За даними Мінфіну, обсяг виплат за рахунком погашення держборгу в II кварталі 2012 року оцінюється в 29,41 млрд грн, зокрема в червні - 23,61 млрд грн. При цьому, надходження за борговими операціями на другий квартал плануються в обсязі 33,55 млрд грн, зокрема зовнішні - 17,65 млрд грн: найбільшу суму призначено залучити в травні - 20,5 млрд грн. !zn

Читайте також:

Україна ще на півроку продовжила кредит ВТБ на $ 2 млрд

Мінфін загітував банкірів позичати більше грошей уряду

Україна знову просить Росію відкласти погашення кредиту на $ 2 млрд

У Мінфіні запевняють, що за необхідності Україна зможе повернути $ 2-мільярдний кредит ВТБ