Україна знову проведе невдалий тендер на закупівлю нових "вишок Бойка"

18 березня 17:50

"Бурові платформи потрібні нашій країні, ці платформи нам необхідні", - прокоментував новину міністр енергетики і пообіцяв до 2013 року збільшити видобуток газу на 3-5%.

 

В Україні найближчим часом буде оголошено повторний тендер на закупівлю двох бурових платформ.

Про це повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький на прес-конференції в понеділок, 18 березня.

"Бурові платформи потрібні нашій країні. Мова йшла про нові платформах, які будуть проводити бурові роботи на глибокій воді - це більше 125 м глибина. І ці платформи нам необхідні. Ми найближчим часом проведемо новий тендер, і умови тендерної документації повинні будуть відповідати як заявками, так і тим умовам, якими передбачено, що зацікавлені компанії повинні мати тимчасові можливості для впровадження і доставки обладнання у встановлені терміни", - заявив Ставицький.

Він зазначив, що попередній тендер було скасовано через недоробки лізингової складової. "Там були недоробки за лізинговою складовою. Відповідно питання оплати було неможливим у терміни, які були оголошені в тендерній документації", - повідомив Ставицький.

- Контракт "Нафтогазу" з Keppel на закупівлю двох нових "вишок Бойко" втратив силу

Він також повідомив, що Україна планує в 2013 році збільшити видобуток газу на 3-5% порівняно з 2012 роком - до 20,785-21,185 млрд куб. м.

"Ми маємо план видобутку на 2013 рік, і я розраховую, що ми збільшимо видобуток, як мінімум, на 3-5% вже в цьому році", - сказав він.

За його словами, це зростання прогнозується за рахунок підприємств держсектора, що входять до складу НАК "Нафтогаз України", частка яких у загальному газовидобутку країни складає близько 90%.

Нагадаємо, що в 2012 році видобуток газу в Україні збільшився на 0,4% порівняно з 2011 роком (до 20,185 млрд куб. м, зокрема, природного - на 0,6%, до 19,4 млрд куб. м). Підприємства НАК "Нафтогаз України" за минулий рік збільшили видобуток газу на 0,5% - до 18,207 млрд куб. м, тоді як інші нафтогазовидобувні компанії скоротили видобуток газу на 0,4% - до 1,979 млрд куб. м.

Як повідомлялося, контракт між "Нафтогазом" і Keppel на постачання двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок (ППБУ) загальною вартістю 1,226 млрд дол. був підписаний 4 грудня 2012 року.

Планувалося, що закупівля бурових платформ буде профінансована за рахунок комерційних кредитів і коштів "Нафтогазу" і не вимагатиме залучення бюджетних коштів. За розрахунками НАК, термін окупності двох ППБУ складе сім-вісім років. Економічний ефект при поточній середній вартості вуглеводнів складе близько 20 млрд дол. !zn

Читайте також:

Нові "вишки Бойко" Україна вирішила купити без посередників

"Чорноморнафтогаз" переплатив за бурову установку 150 млн доларів

Продавці "вишок Бойко" з Латвії виявилися пов'язаними з сім'єю Януковича