Україна змінила "локомотив" економіки через війну - Bloomberg

16 лютого 07:00

Видання пише, що продукти харчування стали головним українським експортом замість металів.

 

Україна починає виправдовувати свою репутацію "житниці" Європи. Експорт пшениці, ячменю і соняшникової олії досяг історично високих рівнів, відколи українське сільське господарство почало своє відновлення в 2013 році.

Про це пише Bloomberg, зауважуючи, що підйом аграрного сектору співпав зі стрімким скороченням експорту товарів, які Україна експортувала здебільшого до цього часу, зокрема залізної руди і сталі. Продукти металургійної галузі вирбляються в східній частині країни, окремі райони якої зараз охоплені війною проти проросійських сил.

Більше 40% товарів, які експортує Україна - це продукти аграрної галузі. А продаж за кордон металів скоротилася на чверть. Міністр аграрної політики країни Тарас Кутовий сказав виданню, що Україна має потенціал виготовити достатньо продуктів харчування, щоб забезпечити півмільярда людей.

Однак є й погана "сторона цієї медалі". Світові запаси пшениці вже досягли рекордного рівня. Крім того, надмірна залежність від однієї групи сировини може підірвати економічне зростання, коли світові ціни на аграрну продукцію впадуть. Однак, за словами економіста Dragon Capital Олени Білан, очікується, що попит на продукти харчування в довгостроковій перспективі буде зростати, тож опиратися на такий експорт не так ризиковано, як у випадку з металами.

Раніше стало відомо, що експорт аграрної продукції з України в ЄС в 2016 році виріс на 1,6%. Головними експортованими продуктами в країни Європи стали зернові злаки, олію, насіння олійних, плоди і горіхи.

У структурі українського експорту за 9 місяців 2016 року зросла частка сировинної та низькотехнологічною продукції. Експорт продукції приладо- і машинобудування зменшився на 10,5%.