Україна збільшила експорт зерна на 5 мільйонів тонн

11 березня 10:31

За станом на 5 березня поточного року сільгоспвиробники експортували 9,7 мільйона тонн кукурудзи, майже 6,2 мільйона тонн пшениці і 2 мільйони тонн ячменю

 

З початку 2012/2013 маркетингового року вітчизняні аграрії поставили на зовнішні ринки 18,2 мільйона тонн зернових, що на 5 мільйонів тонн більше, ніж за аналогічний період попереднього маркетингового періоду.

Лідерство за обсягами експорту утримує кукурудза, якої зараз продали за кордон майже 10 мільйонів тонн. Про це повідомив Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

За словами Міністра, зараз Україна продовжує утримувати стабільні темпи експорту зернових, що дозволяють повністю реалізувати прогнозований обсяг експорту.

"Що стосується експорту зерна, то 2012/2013 маркетинговий рік ми проходимо стабільно і очікуємо, що в цілому експорт складе 23 мільйони тонн. На сьогодні аграрії вже поставили на зовнішні ринки 18,2 мільйони тонн зернових. А це на 5 мільйонів більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Зокрема, станом на 5 березня сільгоспвиробники експортували 9,7 мільйона тонн кукурудзи, майже 6,2 мільйона тонн пшениці і 2 мільйони тонн ячменю", - повідомив Микола Присяжнюк.

Глава відомства відзначив позитивні тенденції у розширенні географії експорту українських зернових.

"Якщо говорити про географію експорту, то хочу відзначити, що в цьому маркетинговому році 7,7 мільйона тонн вітчизняних зернових експортовано в країни Європейського союзу. Крім того, на сьогодні Україна є лідером з поставчань кукурудзи в Англію. Це для нас дуже важливо", - додав Микола Присяжнюк.

Міністр також зазначив, що питання продовольчої безпеки країни залишається найважливішим, тому відомство постійно працює над утриманням оптимальних балансів зернових. Микола Присяжнюк зазначив, що зараз загальна пропозиція зерна повністю забезпечує потребу. !zn