Україна завершує підготовку умов здачі ГТС в оренду

26 лютого 12:16

Україна зі східними і західними партнерами відпрацьовує модель спільної експлуатації газотранспортної системи з умовою збереження її у держвласності.

 

Україна закінчує розробляти умови для передачі в оренду своєї газотранспортної системи (ГТС) можливим партнерам як на Заході, так і на Сході, повідомив віце-прем'єр країни Юрій Бойко.

"Сьогодні ми бачимо, що найбільш прийнятна з усіх боків модель, яка дає можливість отримати гарантовані обсяги транзиту газу - це модель, коли ГТС сама по собі залишається у власності держави, а з урахуванням поділу "Нафтогазу", згідно з правилами присутності в Європейському енергетичному співтоваристві, на транзитуючу організацію, яка здобуває і дистрибуцію, то ми ведемо мову з нашими партнерами і на Заході, і на Сході про розділення бізнесу: тобто сама ГТС як система - державна власність, а ми запрошуємо до участі бізнес на умовах, які ми зараз закінчуємо відпрацьовувати", - сказав він, виступаючи у вівторок, 26 лютого на конференції Інституту Адама Сміта в Києві.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна хоче залишити ГТС у державній власності, але готова здати її в оренду. Рішення може бути прийнято "прозоро" вже у першій половині 2013 року.

Зазначимо також, що Київ пообіцяв Брюсселю провести у найближчі чотири тижні "круглий стіл", присвячений розгляду питання про створення тристороннього консорціуму з управління ГТС України. !zn

Читайте також:

Україна, швидше за все, здасть "трубу" в оренду, - Янукович

Київ і Москва домовляються про управління ГТС без Європи

У Єврокомісії вважають, що Україні самій вирішувати долю газової труби

Київ веде переговори з Москвою "з точки зору ціни", а не створення консорціуму, - Ставицький