Україна залишиться в програмі МВФ, але її економіка не зростатиме

06 грудня 16:50

Мінфін не створює умов для зростання економіки.

 

У рамках запропонованої на цьому тижні податкової реформи Мінфін намагається виконати точкові вимоги МВФ, що дозволить Україні залишитися в програмі фонду. Але зростати українська економіка в результаті цієї реформи не буде, оскільки умови для цього зростання не створені.

Про це у своїй статті на DT.UA пише економічний оглядач Юлія Самаєва.

"Більш того, ми знову в заручниках, адже збалансований бюджет зверстано на податкових ставках поганого кодексу, і якщо прийняти його без нового ПК, він буде невиконуваним, і траншів МВФ, уже й так відкладених на 2016 р., нам не бачити. А при прийнятті податкової реформи Мінфіну консервуються поточні проблеми оподаткування ще на кілька років", - пише автор статті.

На думку Самаєвої, розмір внутрішнього ринку України достатній для підтримки економічного зростання, але ми продовжуємо критично залежати від експорту, і нічого не робимо для того, щоб розвивати внутрішній потенціал.

Читайте також: МВФ знову закликав Україну та Росію до переговорів щодо реструктуризації боргу

"Так, ми навчилися нехай не вчасно, але виконувати вимоги кредиторів і виважено верстати бюджет, але чи пам'ятають у верхах про катастрофічну бідність населення та надто жалюгідний стан більшої частини підприємницького сектора? І якщо ми замість патологічного позичання не навчимося, нарешті, самі заробляти, то чергова девальвація та дефолт - це лише справа часу. Причому не надто віддаленого. А далі - загроза голодних бунтів і нових майданів. Невже у владі цього не розуміють? Інакше чому ми вкотре просуваємо реформу без реформ?" - ставить закономірні запитання автор.

Детальніше про проект бюджету на 2016 року і про проект нового Податкового кодексу читайте в статті Юлії Самаєвої Бюджетний пакет Мінфіну: стабілізація недорозвиненості у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".