Посол України в ЄС назвав головну загрозу, що виходить від Митного союзу

09 сiчня 14:55

Вигода від згоди України на наполегливі прохання Росії вступити до Митного союзу - не більш ніж "міф", і призведе до отримання лише короткострокових дивідендів в обмін на втрату суверенітету. Тоді як економічна інтеграція з ЄС обіцяє набагато більші переваги.

 

Представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв заявляє, що вступ України в Митний союз надасть Україні лише короткострокові дивіденди.

"Ті кілька мільярдів доларів, про які говорить Москва - це тільки плата в обмін на втрату суверенітету України у контексті здійснення власної торгової політики і відмови від курсу на інтеграцію з ЄС", - написав дипломат у своїй статті "7 міфів щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС", опублікованій на сайті "Української правди" в середу, 9 січня.

Нагадаємо, на початку січня цього року в МЗС РФ заявили, що Росія не почне знижувати для України ціну на газ, якщо Київ не приєднається до Митного союзу.

- Росія дає Україні півроку - визначитися щодо співпраці з МС

- Київ рекомендував Москві "не впадати в істерику" щодо Митного союзу

Єлісєєв вважає, що Угода про асоціацію з ЄС навпаки, юридично фіксує політичні гарантії суверенітету, незалежності і територіальної цілісності української держави.

Єлісєєв зазначив, що створення зони вільної торгівлі з ЄС надасть доступ до більшого та більш прогнозованого ринку з більш високою платоспроможністю споживачів. Крім того, за словами дипломата, ЗВТ з ЄС буде стимулювати поліпшення бізнес-клімату в Україні, зміцнювати правову державу, а також приведе до модернізації країни.

"Сьогодні перед Україною намагаються поставити вибір: куди йти - в ЄС чи в Митний союз? Причому, як не парадоксально, найбільш категорично питання ставить саме Митний союз... Вибір між ЄС і МС - це вибір між очевидним і гіпотетичним, перевіреним і ризикованим. Нам пропонують забути про "цивілізований вибір", про політичну риторику двох десятиліть української незалежності, про зусилля, докладені на європейському напрямку - і зробити розворот на 180 градусів на користь нового регіонального проекту, до якого в українського суспільства (так вже склалося) маса питань політичного характеру", - написав Єлісєєв.

Він додав, що Україні слід шукати компроміс між Європейським і російським напрямком, але не ціною відмови від європейського вибору". "Асоціація з ЄС повинна бути. Так само, як і європейська інтеграція України. Якщо Росія як лідер Митного союзу керується інтересами не тільки своїми, але і своїх партнерів, то вона дасть Україні можливість поєднати євроінтеграцію з одного боку і партнерство з Митним союзом з іншого", - підкреслив посол при ЄС. !zn

Читайте також:

Росія готова знизити ціну на газ, якщо Україна вступить до Митного союзу

В Євросоюзі заявили, що будь-яка участь України в Митному союзі несумісна з подальшою євроінтеграцією

Глава МЗС Швеції звинуватив Росію у шантажі України

Більшість українців хочуть у ЄС, прихильників об'єднання з Росією стає все менше