Україна вивчає можливість придбання вугілля в США, Австралії або ПАР – Гройсман

21 березня 02:50

Вугілля доведеться закуповувати за іноземну валюту і це надзвичайно серйозно, зазначив прем'єр-міністр.

 

Уряд України вивчає можливість закупівлі вугілля в США, Австралії, південно-африканській республіці.

"Ми зараз будемо його купувати за валюту. Це або Сполучені Штати Америки чи Австралія або Південна Африка. Це надзвичайно серйозно"'- сказав Гройсман в ефірі каналу ICTV у понеділок ввечері, 20 березня.

У той же час він зазначив, що Україна стала незалежною від російського газу.

"Ми вже більше 500 днів живемо без краплі російського газу. Ми вибрали код на те, щоб добувати український газ з українських надр, і в цьому році, я думаю, що ми більше ніж на пів мільярда кубів збільшимо видобуток власного газу. Це означає, що на 500 мільйонів ми купимо менше за валюту, а це і є наша енергетична незалежність", - зазначив Гройсман.

Він також висловив думку про те, що багато з тих, хто бере участь у блокаді Донбасу, так чи інакше щиро переживають за долю країни, але їх дії в той же час мають зворотний ефект.

Раніше Гройсман заявляв, що блокада Донбасу змушує українські підприємства закуповувати вугілля в Росії.

Вугілля в ПАР Україна купувала в 2015 – початку 2016 року.

Нагадаємо, що неофіційну блокаду Донбасу наприкінці січня почали активісти, серед яких багато ветеранів АТО, є й кілька народних депутатів.

Нагадаємо, 15 березня, РНБО в ході екстреного засідання прийняла рішення призупинити переміщення вантажів через лінію зіткнення в Донбасі. Рішення було в той же день введено в дію указом президента України.

"РНБО вирішив: тимчасово, до реалізації пунктів 1-2 Комплексу заходів по виконанню Мінських домовленостей від 12 лютого 2015 року, а також до повернення під українську юрисдикцію захоплених підприємств, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення", - заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

В той же день секретар РНБО відзвітував про те, що всі автомобільні та залізничні колії, які ведуть на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей, перекриті. Блокування вантажних перевезень забезпечують співробітники Національної поліції і Національної гвардії.

Детальніше про обставини прийняття рішення щодо офіційної торговельної блокади ОРДЛО читайте у статті Сергія Рахманіна "оГРАБЛІний президент" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".