Україна вчасно погасить борг перед Росією на $ 3 млрд - WSJ

30 сiчня 10:18

Країна не буде реструктуризувати борги за придбаними РФ на $ 3 млрд євробондів.

 

Україна має намір реструктуризувати боргові зобов'язання за єврооблігаціями в найближчий час, однак це не стосується виплат за $ 3 млрд євробондів, придбаними Росією, пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

За словами джерел видання, виплати $ 3 млрд євробондів, придбаними Росією в 2013 році, не є предметом нинішніх переговорів по реструктуризації. Вони, швидше за все, будуть повністю погашені в грудні 2015 року.

Поки що Київ регулярно проводить виплати, незважаючи на зменшення фінансових резервів. У той же час Росія може вимагати дострокового погашення, оскільки Київ перевищив ліміт боргу до ВВП.

В України зараз близько $ 18 млрд суверенних єврооблігацій, у тому числі $ 3 млрд боргу Росії, і ще $ 4 млрд за квазі-суверенними єврооблігаціями.

Раніше повідомлялося, що РФ загрожує достроково вимагати $ 3 млрд за кредитом Путіна-Януковича. Як відомо, 17 грудня 2013 року президенти Віктор Янукович і Володимир Путін домовилися про надання кредиту Україні на $ 15 млрд. Україна встигла отримати тільки перші $ 3 млрд шляхом викупу українських еврооблигацій російськими держбанками (євробонди були випущені 20 грудня з терміном погашення в 2015 році і ставкою купона 5%). Уряд Миколи Азарова розраховувало отримати наступні $ 2 млрд, але не встигло.