Україна в березні практично припинила купувати газ у Росії

28 березня 17:53

У Кабміні сподіваються, що диверсифікація поставок палива до України вплине на позицію "Газпрому" щодо ціни газу.

 

Україна в березні поточного року практично не імпортувала російський газ через невизначеність із ціновою політикою. Про це 28 березня заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

"Ми перебуваємо в переговорах з російськими колегами. Але хочу зазначити, що протягом березня ми практично не купували газ з території Росії. Це, в першу чергу, тому що не вирішено питання щодо цінової позиції", - повідомив він пресі в Будапешті.

Ставицький підкреслив, що Київ зайнятий нарощуванням обсягів диверсифікаційних поставок палива до України і сподівається на те, що ці процеси вплинуть на позицію "Газпрому" щодо ціни газу для держави.

- Fitch не вірить, що "Газпром" піде на поступки Україні

Крім того, за словами чиновника, Україна має намір придбати 7 млрд куб. м газу з Європи в разі економічної доцільності, а також задумалася про можливості імпорту газу з Європи через LNG-термінал в Хорватії.

Ставицький також розповів, що Україна розраховує протягом пари місяців збільшити технічну можливість по реверсу газу через Угорщину до 5 млрд кубометрів на рік. Кажучи про початок реверсних поставок палива через Угорщину до України, міністр підкреслив, що цей газ поставляється на основі договору між Нафтогазом і RWE (Німеччина) на поставку близько 5 млрд кубометрів газу.

Профільний міністр підкреслив, що ціна цього газу для України на сьогодні складає 380 доларів за тисячу кубів. Він додав, що країна також отримує реверсний газ з Польщі. Технічний потенціал таких поставок становить 2 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, аналітики Fitch Ratings вважають, що російський газовий монополіст навряд чи погодиться на значні цінові послаблення для НАК "Нафтогаз України" найближчим часом. !zn

Читайте також:

Азаров не знайшов зачіпок, щоб розірвати газовий контракт з Росією 2009 року

Україна почала реверсні постачання газу через Угорщину

Голова "Газпрому" лякає Україну газом за 800 доларів за кубометр

У Міненерговугільпромі пообіцяли газ по 160 дол., але через 10 років