Ірландія може стати для українських олігархів альтернативою Кіпру

22 квiтня 09:32

Ірландія не належить до офшорних юрисдикцій, але вважається країною з пільговим оподаткуванням. Остаточно говорити про привабливість такої юрисдикції можна буде лише після публікації конвенції, яка також передбачає і "боротьбу з відхиленням від оподаткування". "Якщо мова йде про обмін податковою інформацією - то й привабливість Ірландії як юрисдикції різко впаде", - упевнені експерти.

 

Ірландія ввійшла до списку країн, чию юрисдикцію можуть прийняти українські компанії, зареєстровані зараз на Кіпрі. Це стало можливим після підписання конвенції про скасування подвійного оподаткування з Україною. Інтерес до зміни юрисдикції дуже високий, визнають юристи, пише "Коммерсант-Украина".

У п'ятницю Україна і Росія підписали конвенцію про уникнення подвійного оподаткування. З боку України документ підписав міністр фінансів Юрій Колобов, а з ірландського - глава міністерства фінансів і міністерства витрат і реформ Брайан Хейес. "Підписання конвенції дозволить продовжити подальшу активізацію інвестиційної діяльності у сферах економіки, пріоритетних для обох країн",- цитує Колобова прес-служба Мінфіну.

За даними Міністерства фінансів, Ірландія займає 14-те місце серед 128 країн світу - найбільших інвесторів в економіку України. Держстат не дає окремої статистики обсягу інвестицій з цієї країни. Але обсяги інвестицій з Польщі, що займає 13-те місце за кількістю інвестицій, складають всього 1,7% від всієї суми вкладень.

Ірландія не належить до офшорних юрисдикцій, але вважається країною з пільговим оподаткуванням. Зареєстровані на острові компанії, включаючи нерезидентів, сплачують єдиний прибутковий податок у розмірі 12,5 % від прибутку, отриманого в результаті надання різних послуг або торгівлі. Низька ставка оподаткування робить Ірландію привабливою для зміни юрисдикції українськими компаніями, які зареєстровані зараз на Кіпрі.

"Ставка податку на прибуток у 12,5% достатньо приваблива, особливо, якщо врахувати, що мова йде про члена ЄС", - визнає старший юрист юрфірми Integrites Ярослав Абрамов. "Зміна юрисдикції - питання не одного дня. Але після подій на Кіпрі багато компаній, у тому числі - наші клієнти, просять нас підшукати можливі варіанти. У зв'язку зі скасуванням подвійного оподаткування в Ірландії є всі шанси залучити до себе частину компаній, зареєстрованих на Кіпрі",- упевнений радник юридичного бюро "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Гліб Бялий. Конкуренцію "зеленому острову" складають як Британські Віргінські острови, так і більш респектабельні Мальта та Латвія.

Втім, остаточно говорити про привабливість такої юрисдикції можна буде лише після публікації конвенції, яка також передбачає і "боротьбу з відхиленням від оподаткування". "Якщо мова йде про обмін податковою інформацією - то й привабливість Ірландії як юрисдикції різко впаде",- упевнений пан Абрамов.

Ще одна проблема - ризики корекції податкового законодавства Ірландії. "Події на Кіпрі були підтримані Єврокомісією, а тому знизили довіру до всіх країн ЄС. Тепер інвестори більш схильні дивитися на азіатські юрисдикції, такі, як Гонконг і Сінгапур. Все-таки ірландська економіка залишається проблемною, і хтозна, який шлях буде обраний у разі загострення там кризи?",- зазначає партнер юрфірми AstapovLawyers Олег Мальський. Втім, відповідно до останнього огляду МВФ, економічна ситуація в Ірландії відносно стабільна - після зростання ВВП на 0,9% в 2012 році, в поточному МВФ очікує зростання на 1,1%, а в 2014 році - на 2,2%. "Після переходу в ірландську юрисдикцію декількох великих світових корпорацій на Дублін все посилюється тиск. Тому ймовірність посилення податкової політики досить велика",- додав Ярослав Абрамов. !zn

Читайте також:

Латвії заборонили приймати російські гроші з Кіпру

Ще один "податковий рай" зникне: Кайманові острови відкривають фінансові таємниці

В Україні від оподаткування ухиляються не тільки вітчизняні олігархи, але і транснаціональні корпорації