Україна, швидше за все, здасть "трубу" в оренду, - Янукович

22 лютого 11:45

Україна хоче залишити ГТС у державній власності, але готова здати її в оренду. Рішення може бути ухвалене вже у першій половині 2013 року.

 

Україна не веде переговори про створення консорціуму, але розраховує на отримання гарантій забезпечення ефективності подальшої роботи української газотранспортної системи (ГТС).

Про це заявив президент України Віктор Янукович під часпрямого телеефіру "Діалог з країною" у п'ятницю, 21 лютого.

"Мета переговорів - не створення консорціуму, а мета - оптимальне, ефективне використання української ГТС", - сказав Янукович.

За його словами, мета - дати гарантії Європі, що вона (ГТС - ред.) буде працювати, а Росія буде знати, що качати газ вона зможе надійно, а Україна буде знати, що як партнер буде належним чином виконувати свої зобов ' язання і заробляти на транзиті.

"Зараз впритул підійшли до цього рішення. Швидше за все, ми, як говориться, "трубу" не будемо продавати нікому. Швидше за все, вона залишиться у держави. Може, буде передана в оренду. Таким чином, щоб орендної плати вистачало на її утримання", - розповів Янукочич.

При цьому він пообіцяв, що рішення не буде прийматися кулуарно".

"Ми близькі до ухвалення рішення, але коли воно буде прийнято - важко сказати. Ми сподіваємося, що це рішення буде прийнято в першому півріччі 2013 року", - резюмував президент.

При цьому Янукович чітко не вказав, якій стороні може бути здана в оренду українська ГТС. !zn

Читайте також:

Київ веде переговори з Москвою "з точки зору ціни", а не створення консорціуму

У Єврокомісії вважають, що Україні самій вирішувати долю газової труби

ЄС надає велике значення ГТС України як ключовій частині європейської мережі