Україна ще не почала створювати газові запаси

17 квiтня 18:37

У поточному році Україна ще не починала наповнювати свої підземні сховища газу.

 

Традиційно початок сезону закачування газу в підземні сховища газу (ПСГ) починається з 15 квітня в залежності від температурного режиму і триває до початку жовтня. У цьому році, як повідомили ZN.UA в компанії-оператора газотранспортної системи "Укртрансгаз", станом на 17 квітня закачування газу ще не розпочато.

Це може означати, що газ, який видобувається в Україні, і що імпортується, спрямовується на поточні потреби газоспоживачам в Україні. Що також є нормою.

Крім того, як повідомили в "Укртрансгазі", станом на 15 квітня в підземних сховищах газу компанії (а це 12 ПСГ) знаходиться 5,97 млрд. куб. м. При цьому з початку сезону відбору газу (1 жовтня 2012 року) по 15 квітня 2013 року з ПСГ було відібрано 14,3 млрд куб. м.

З початку опалювального сезону по 15 квітня 2013 року "Укртрансгазом" було протранспортовано для: населення - 14,4 млрд. куб. м.; теплокомуненерго (ТКЕ) - 7,8 млрд. куб. м.

Нагадаємо, станом на 1 квітня 2013 року в ПСГ "Укртрансгазу" знаходилося 6,8 млрд куб. м, а місяцем раніше - станом на 1 березня - 9,3 млрд куб. м природного газу.

Торік "Укртрансгаз" закачав у ПСГ майже 20 млрд куб. м природного газу. Відбирати газ зі сховищ почали за планом-графіком з 1 жовтня 2012 року.

Як відомо, газотранспортна система України має найбільші підземні газосховища (13 ПСГ загальною активною ємністю понад 31 млрд куб. м), що дозволяє в літні періоди створювати запаси газу для пікових ситуацій у зимовий період. Зокрема, 12 ПСГ і експлуатує систему магістральних газопроводів ПАТ "Укртрансгаз", ще одне сховище - ГАО "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій якого належить НАК. !zn

Читайте також:

Євросоюз хоче використовувати українські підземні сховища газу

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров

"Газпром" наперед лякає Європу порожніми українськими газосховищами

"Нафтогаз" хоче заробити на продажі газу Європі зі своїх сховищ