Україна продовжить виробництво Ан-70 без участі Росії

12 квiтня 16:27

Україна зможе довести Ан-70 до серійного виробництва, впевнені в українському уряді.

 

Україна продовжить виробництво військово-транспортного літака Ан-70 навіть без участі Росії, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час міжнародного круглого столу "Міжпартійне співробітництво в рамках СНД".

"Ми домовилися про відновлення співпраці у проекті Ан-70 і почали працювати. Зараз окремі російські посадові особи заявляють про те, що вони самі збираються створювати військово-транспортний літак. Україна в таких умовах буде змушена продовжувати роботи, продовжувати нести витрати, але ми створимо цей літак. Він зараз проходить льотні випробування. Це остання стадія розробки цього літака", - сказав Азаров.

Прем'єр підкреслив, що Україна зможе довести Ан-70 до серійного виробництва.

Азаров нагадав, що Україна і РФ спільно розробляли цей літак з унікальними тактико технічними характеристиками, подібних до яких сьогодні не існує. Він здатний піднімати до 50 т вантажу, сідати на скорочені ґрунтові злітно-посадкові смуги тощо.

"Ми розробляли спільно Ан-70. Це чудова машина. Ні американці, ні європейці не змогли створити таку машину", - підкреслив глава уряду.

Як повідомлялося, президент - генеральний конструктор держпідприємства "Антонов" (Київ) Дмитро Ківа заявив, що випробування модернізованого українсько-російського військово-транспортного літака Ан-70 тимчасово припинено з провини російських партнерів.

"З листопада минулого року російські представники не беруть участь у випробуваннях Ан-70. Ми неодноразово офіційно запрошували їх на випробування, але жодної офіційної відповіді від російської сторони не отримали. Офіцер Міноборони Росії, який відповідає за цей напрямок, повідомив по телефону, що ніяких вказівок на цей рахунок немає. У цьому зв'язку я вирішив призупинити випробування Ан-70", - сказав Ківа на міжнародній виставці озброєнь в Ріо-де Жанейро.

Як раніше писав у своїй статті для DT.UA директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, відвертий саботаж Росією спільного проекту Fн-70 викликаний бажанням "покарати" Україну і літакобудування просто приноситься в жертву політичним амбіціям Кремля.

Російська сторона спочатку вустами посла в Україні Михайла Зурабова, а потім і серією недвозначних дій заявила про черговий вихід з проекту створення та виробництва військово-транспортного літака Ан-70. За словами російського посла, причиною відмови став той факт, що Росія почала виробляти свої військово-транспортні літаки Іл-476.

Втім, експерти впевнені: відмовившись від проекту Ан-70, Росія опиниться з машиною, яка поступається всім світовим аналогам, включаючи китайський.

За своїми характеристиками Ан-70 перевершує існуючі сьогодні моделі подібного роду, включаючи Європейський А400М, в порівнянні з яким у нього вдвічі нижча вартість покупки і експлуатації. !zn

Читайте також:

Україні довелося призупинити випробування Ан-70 через саботаж російської сторони

Відмовившись від Ан-70, Росія програє у технічному плані, - експерт

Заміну Ан-70 на Іл-476 "протиснув" в інтересах родича заступник голови російського уряду

Росія має намір модернізувати літаки Антонова без узгодження з українською стороною