Україна припиняє закупівлі вугілля в ПАР до кінця опалювального сезону

09 лютого 14:57

У закупівлі імпортного вугілля більше немає необхідності.

 

Україні більше не потрібне вугілля з ПАР
Україні більше не потрібне вугілля з ПАР

В найближчі два місяці Україна більше не планує закуповувати вугілля в ПАР. Причина - достатні запаси і відсутність його дефіциту на внутрішньому ринку.

"До кінця опалювального сезону точно більше не будемо (закуповувати вугілля в ПАР – ред.)", - повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин в Києві у вівторок, 9 лютого.

Демчишин нагадав, що напередодні, 7 лютого, в порт "Південний" зайшов черговий балкер з вугіллям з ПАР. Попередня партія в обсязі 168 тис. тонн була доставлена в цей порт 5 грудня 2015 року.

Поставка вугілля здійснюється за двосторонньою угодою між ПАТ "Центренерго" та міжнародним трейдером Mercuria Energy Trading SA (Швейцарія), укладеним у вересні 2015 року.

Читайте також: Імпорт вугілля обійшовся Україні в $ 1,6 млрд, майже половину довелося купити у Росії

Напередодні ЗМІ повідомили про те, що за результатами журналістського розслідування виявилося, що під виглядом вугілля з ПАР Україна купує донецький антрацит у людей Медведчука. Повідомлялося про те, що держкомпанії купують антрацит у бойовиків, які контролюю тимчасово окуповані райони Луганської області, а в документах він фігурує як вугілля з ПАР. За версією журналістів, за операціями стоять люди, близькі до кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука.

У зв'язку з цим, Міненерго доручив провести в "Центренерго" і "Укрінтеренерго" позаплановий аудит закупівель вугілля.

Раніше DT.UA писало про те, що не виключено, що Україна імпортує з Росії своє ж вугілля, нелегально вивезене з Донбасу.

Довідка

Україна в 2015 році скоротила імпорт вугілля енергетичних марок з Росії на 69% в порівнянні з 2014 роком – до 628 тис. тонн. При цьому імпорт вугілля енергетичних марок з ПАР у 2015 році збільшився в 2,4 рази в порівнянні з 2014-му – до 897 тис. тонн.

За даними Міненерговугілля, попит на енергетичне вугілля протягом 2015 року зменшився на 35% – з 38 млн тонн до 27 млн.

Запаси вугілля на складах ТЕС енергогенеруючих компаній на 8 лютого становили 2,218 млн тонн, у тому числі антрацитового – 0,869 млн тонн, марок "М" і "Д" – 1,349 млн тонн.