Україна пообіцяла МВФ скоротити витрати на бюджетників і обмежити vip-пенсії

22 серпня 12:17

МВФ довелося погіршити свій прогноз падіння економіки України з 5 до 6,5% ВВП і, як наслідок, перспектив наповнення держбюджету. Але навіть щоб вписатися в такий, розширений, дефіцит, Україні потрібно ще дуже піднатужитися.

 

В рамках зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) Україна в 2015 році встановить ліміт на рівні 10,2% ВВП на розмір фонду заробітної плати бюджетного сектора. Для цього доведеться скоротити кількість працівників бюджетної сфери на 3%. Витрати Пенсійного фонду також не повинні перевищувати 15,2% ВВП.

Про це йдеться в затвердженому Кабміном проекті "Листа про наміри уряду і Національного банку України до Міжнародного валютного фонду" та проекті оновленого меморандуму, який Україна направить на засідання ради директорів МВФ 29 серпня. Текст документів є в розпорядженні ZN.UA.

Як відомо, щоб привести текст угоди з МВФ і реальні показники до єдиного знаменника, місії фонду довелося погіршити свій прогноз падіння економіки України (з 5 до 6,5% ВВП) і, як наслідок, перспектив наповнення її держбюджету.

"З урахуванням ослабленої економіки та унікальної природи наших військових витрат це означає дефіцит сектора загальнодержавного управління на 2014 р. на рівні 5,8% ВВП (або на 0,6% ВВП більше, ніж передбачалося на момент подачі заявки на програму)", - йдеться в оновленому тексті меморандуму.

А якщо враховувати ще й дефіцит "Нафтогазу", об'єднаний дефіцит сектору держуправління в Україні становитиме вже 10,1% ВВП (замість попереднього орієнтира 8,5%).

Але навіть щоб вписатися в такий, розширений, дефіцит, Україні потрібно ще дуже піднатужитися і меморандум прописує, які саме кроки вона повинна зробити.

Частину з них Кабмін вже виконав. 31 липня він зумів проштовхнути через парламент зміни до держбюджету, якими знову скоротив видаткову і збільшив доходну частини державного бюджету. Але це - лише вершина айсберга того, що планує зробити уряд - за домовленістю з МВФ - у сфері публічних фінансів.

Зокрема, він планує встановити стелю на розмір фонду заробітної платні бюджетного сектора в 2015 р. на рівні 10,2% ВВП, а для цього кількість працівників бюджетної сфери потрібно буде скоротити ще на 3%. Витрати Пенсійного фонду не повинні будуть перевищувати 15,2% ВВП.

До того ж Кабмін обіцяє жорстко взятися за систему привілейованих пенсій в Україні. Для початку, на відміну від звичайних пенсій, їх не будуть індексувати, щонайменше, до кінця 2015 року. А за рахунок збільшення оподаткування пенсіонерів з високим рівнем доходу економія держбюджету повинна становити 0,25% ВВП.

Окрім того, Кабмін обіцяє жорстко контролювати витрачання коштів на держтендерах і за рахунок цього довести обсяг держінвестицій до 2% ВВП, тобто майже вдвічі від їхнього нинішнього розміру.

Подробиці читайте у статті Дарини Довган "Довга дорога до траншу" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn