Україна почала технічні консультації з РФ щодо транзиту вантажівок

15 лютого 17:46

Глава Мінінфраструктури Андрій Пивоварський розраховує на "зважене" рішення щодо цього питання.

 

Україна почала технічні консультації з Росією з питання транзитних автоперевезень між країнами, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський на брифінгу в понеділок, 15 лютого.

"Сподіваюся, найближчим часом буде прийнято зважене рішення по цій темі", - сказав він, зазначив, що консультації проводяться з його колегами з Міністерства транспорту РФ.

Пиварский, при цьому зазначив, що не вважає порушенням підтримані вже в десятці областей України акції активістів з блокування російських фур: наприклад, такі акції відбуваються у країнах Європи, сказав міністр. Тоді як обмеження Росією українського транзиту є прямим порушенням міжнародного законодавства.

З 15 лютого Україна припинила транзит вантажівок з Росії у відповідь на незаконні дії РФ. Україна вимагає від Росії невідкладно відновити транзитний рух українських автотранспортних засобів, і не порушувати в односторонньому порядку правила й процедури СОТ.

МЗС вже направив РФ ноту з вимогою пояснення таких незаконних дій.

В Україні з 11 лютого почалася громадянськаблокада вантажного транспорту Російської Федерації. Її підтримали активісти у Закарпатській, Львівській, Волинській, Івано-Франківській, Рівненській, Чернівецькій, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській і Житомирській областях.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав важливим ведення переговорів з активістами громадянського суспільства Білорусі, Латвії, Литви, Естонії про організацію ними подібних акцій на територіях своїх держав.