Україна побудує новий газопровід у Польщу

14 жовтня 19:37

Завдяки новому газопроводу Україна зможе отримувати з території Польщі природний газ, куплений на німецькому ринку.

 

Україна до 2020 року планує побудувати новий газопровід до Польщі потужністю 8-10 млрд кубометрів газу на рік. Про це заявив заступник голови правління польської компанії Polenergia Радослав Дудзінскій, передає "Укрінформ".

"За прогнозами української сторони, будівництво нового газопроводу з України в Польщу буде коштувати 200-245 млн дол. або 200 млн євро. В цілому, з Польщі в Україну, а також реверсом з України в Польщу цим газопроводом можна буде транспортувати 8-10 млрд кубометрів газу в рік", - сказав Дудзінскій.

Він повідомив, що мова йде про будівництво в Україні ділянки газопроводу довжиною 110 км від пункту прийому газу "Дроздовичі" (поблизу кордону з РП) до підземних сховищ газу "Більче Волиця" (17 млрд куб. м газу) і "Опарське" (1,9 млрд куб. м). В той же час з польського боку кордону відповідну транспортну інфраструктуру побудує польський оператор газопроводів Gaz-System.

Дудзінскій додав, що будівництво газопроводу, завершення якого планується в 2019-2020 роках, зараз знаходиться на етапі техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), яке готує "Укртрансгаз" спільно з Gaz-System.

Представник компанії Polenergia зазначив, що завдяки цьому газопроводу Україна зможе отримувати з території Польщі природний газ, куплений на німецькому ринку у компаній Statoil, BP, Shell, RWE або різних трейдерів, а також скраплений газ, який буде транспортуватися з LNG терміналу в місті Свинойсце. !zn